Jachtkleding

Jachtkleding

Op zoek naar een compleet overzicht van de beschikbare jachtkleding? De Jacht bundelt het aanbod van verschillende jachtwinkels en -merken op één overzichtelijke website. Ondergebracht in verschillende categorieën kunt u de jachtkleding bekijken en vergelijken. Ook is het mogelijk ervaringen uit te wisselen met andere jagers. Zo kunt u lezen hoe een product anderen bevalt of anderen helpen hun keuze te maken.
De aangesloten merken en winkels lezen de feedback op onze website regelmatig. Uw ervaring helpt dus de kwaliteit van de producten en dienstverlening te verbeteren.

JACHTKLEDING ONLINE BEKIJKEN, VERGELIJKEN EN KOPEN

In onze vergelijkingstool vindt u onder andere jachtbroeken, jachtjassen, jachtlaarzen, camouflage kleding en beschermende jachtkleding voor heren en dames. Met behulp van de productfilters ziet u alleen de jachtkleding die voor u relevant is.

De beste jachtkleding

Er is geen één type kleding of kledingmerk dat ‘het beste is’. In de basis moet jachtkleding jouw ‘probleem’ oplossen en binnen jouw budget passen. Vervolgens kun je kijken naar duurzaamheid, stijl en mode.
In het aankoopadvies hieronder geven we enkele argumenten waarmee je kan bepalen welke jachtkleding voor jou geschikt is.

Aankoopadvies jachtkleding

Het gezegde “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding” geeft het treffend weer: je hebt de juiste kleding nodig voor de juiste taak. 
Hieronder staan verschillende facetten die van invloed zijn op jouw kledingkeuze. 

Waar jaag je?

Het terrein kan een belangrijke factor zijn in je kleding keuze. Zowel voor de kleur, water- en winddichtheid, camouflage, isolatie etc. Er staat vaak meer wind op vlakke velden en steppen, dus een goede winddichtheid is al snel belangrijk.
Tevens zijn deze omgevingen vaak licht van kleur dus kan lichter gekleurd (camouflage) jachtkleding van belang zijn.
In een bos is vaak donkere kleding meer van belang, zeker als de loofbomen en het struweel groen zijn. 

Waar jaag je op?

De meeste hoefdieren zien alleen zwart-wit en wilde zwijnen hebben sowieso relatief slechte ogen.  Dat is de reden dat je tijdens grofwild drukjachten zonder problemen jachtkleding in veiligheidskleuren kan gebruiken. (let wel: als je op post zit wil je nog steeds niet dat de kleding reflecteert, voor drijvers is dat wel aan te raden).
Voor hoefdieren is het veel belangrijker dat de menselijke vorm onherkenbaar is.
Vogels daarentegen zien scherp en in kleur. Je wilt niet alleen de menselijke vorm vermommen maar ook opgaan in je omgeving.

Hoe jaag je?

Zit je vooral stil in een gesloten kansel? Dan maakt camouflage en kleur weinig uit. Jouw vorm gaat op in de kansel achter je. Geen overmatige bewegingen, geur en geluid zijn hier veel belangrijker. Bij een open kansel wordt dat anders, zeker als je afsteekt tegen de lucht.
Zit je continue stil zul je sneller afkoelen, dan goede isolatie is van belang. Bij een bers of voor de voetjacht wil je minder isolatie en moet de kleding vooral stil zijn.

Ga je als voorjager of drijver mee op een grofwild drukjacht of in een gebied met veel bramen dan is een snijvaste jachtbroek en eventueel pak van belang. Bramen zijn vervelend maar een wild zwijn kan gevaarlijk worden als deze gewond is of zich bedreigt voelt. Een goede veiligheidsbroek is essentieel. Dit geld ook als je gaat bersen in een bramen of zwijnen rijk gebied.

Wanneer jaag je?

Niet alleen de tijd van het jaar maar ook de tijd van de dag en de stand van de maan is van belang.
Is er veel maanlicht dan kun je meer opvallen in donkere kleding, zeker als je geen beschutting achter je hebt tijdens het bersen of aanzitten in een open kansel. Andersom kun je bij weinig licht in lichte jachtkleding alsnog afsteken tegen een donkere achtergrond.

Hoe wisselend zijn de omstandigheden?

Jaag je vaak in verschillende omstandigheden?
De ene keer bersen, de andere keer aanzitten?
De ene keer op post en de andere keer mee als drijver op een drukjacht?
Dan is het verstandig om het drie lagen systeem te hanteren. 

Jaag je vrijwel altijd op dezelfde plek, in hetzelfde seizoen bij dezelfde omstandigheden dan is het prima om kleding te kopen die bestaat uit één of meerdere lagen. Denk bijvoorbeeld aan een gevoerde jachtbroek en jachtjas.

Het drie lagen kledingsysteem

Het drie lagen systeem bestaat uit een basis, midden en buitenlaag (base, mid en outer layer). Hiermee kun je met enkele eenvoudige en vaak goedkopere kledingstukken variëren om je aan te passen aan de omstandigheden.

De basis laag

De basis laag wordt vaak beschreven als themo ondergoed of themokleding. Dit is echter niet de voornaamste taak van de basis maar van de middelste laag. 
De basis laag heeft één primair doel en dat is jouw huid drooghouden. In de winter èn in de zomer.
In de zomer kan zweet verstikkend werken, je lichaamstemperatuur loopt op en het wordt al snel onbehagelijk om extra lagen kleding aan te hebben, terwijl dat misschien wel wenselijk is voor bijvoorbeeld camouflage.
In de winter zorgt zweet juist voor een afkoelende werking. Dus als je in je winterkleding een stuk moet wandelen kan dat gevaarlijk worden. Eerst warm je op, je gaat zweten en vervolgens koel je nat af. Het recept voor een flinke verkoudheid en het kan zelfs levensgevaarlijk zijn.
De basislaag moet dus het zweet van de huid transporteren naar de buitenkant. Hierdoor blijf je droog, koeler in de zomer en warmer in de winter.

De midden laag

De middenlaag is voor isolatie. Dit is de laag die je warm houdt in koude omstandigheden. Wol en fleece zijn uitstekende materialen voor een middenlaag.
Hier hoort specifiek geen membraam in te zitten voor wind- en waterdichtheid.

Buitenlaag

Die membranen zitten juist wel in de buitenste laag. De voornaamste taak hiervan is je beschermen tegen wind en water. Beiden zorgen ervoor dat je snel afkoelt, met alle gevolgen van dien. Doordat je al warm gehouden wordt door de binnenste twee lagen kan een relatief dunne broek of jas dus al genoeg zijn. 
Kijk ook naar de duurzaamheid van de waterdichte laag. Oftewel hoe lang blijft deze waterdicht in de stromende regen? Sta je de hele dag op post en begint het water na een uur door te sijpelen dan is het vooruitzicht voor de rest van de dag niet al te best. Let echter wel op geluid, veel gebruikte membranen maken te veel geluid wanneer je beweegt. Het geen ongewenste verstoring oplevert tijdens de jacht. Een goede test is om met een nagel over de kleding te krassen terwijl je het kledingstuk op armlengte houdt. De hoorbaarheid is een indicatie van verstoring. Bedenk dat het grofwild meestal betere oren heeft, maar ook dat je zelden zo dicht in de buurt zal komen. Maak de afweging naar jouw omstandigheden door zo verschillende stukken te vergelijken.

Jachtkleding maten

De maatgeving verschilt per merk. Volg dus de instructies en maten van het merk op. Als het stuk niet voldoet aan de door het merk opgegeven maat; het valt bijvoorbeeld groter of juist kleiner uit, dan lezen we dat graag terug in jouw review.
Hou ook rekening met dunnere of dikkere onderkleding. Zeker bij schoenen waar een maat die in de zomer lekker zit in de winter te strak kan zijn met wintersokken. Dat zorgt voor minder doorbloeding en dus koudere voeten. Een broek of jas is effectief gezien ook te klein zijn met minder isolatie en minder bewegingsvrijheid tot gevolg. Je zult niet de eerste zijn die normaal gesproken wel over het prikkeldraad komt maar met extra onderkleding uit de broek scheurt.

Jachtkleding merken

Je vindt hier jachtkleding van Sasta, Pinewood en Hallyard.
Mis je een bepaald merk? Neem dan contact met ons op. Onze vertegenwoordiger doet zijn best het aanbod jacht- en outdoorkleding zo volledig mogelijk te maken, en zal het merk benaderen en informeren over onze mogelijkheden.
één moment...