Munitie

Munitie heb je nodig om met een vuurwapen te kunnen schieten. Onder hagelpatronen en kogels vindt je munitie in verschillende kalibers en van verschillende materialen.

Munitie

Definitie van munitie

Munitie is de onafgevuurde patroon (of patronen) voor een vuurwapen.

Kogelmunitie

Bij munitie voor kogelgeweren en pistolen spreken we vaak van kogels of patronen. De kogel is eigenlijk alleen het onderdeel dat door het afvueren uit het geweer naar het doel schiet. 
De patroon bestaat uit de huls, het slaghoedje, kruit en kogel. In de huls tussen het slaghoedje. De kogel zit in de hals van de huls geklemd en steekt dus een stukje uit. Tussen het slaghoedje en de kogel zit het kruit.
Wanneer de slagpin het slaghoedje raakt ontstaat een vonk waardoor het kruit ontbrandt. Hierdoor wordt razendsnel een zeer hoge druk opgebouwd welke de kogel wegdrukt in de richting van de minste weerstand: de loop uit.  

Kalibers

Kogelkalibers worden weergegeven in de diameter van de loop of de kogel. Afhankelijk van de herkomst gebeurt dat in millimeters of inches. Beiden worden wereldwijd aangehouden als zijnde de naam van het kaliber.
Er zijn tientallen verschillende kalibers die naast de diameter voor specifieke doeleinden ontworpen zijn. 

Hagelpatronen

Munitie voor hagelgeweren is bijna gelijk opgebouwd maar wijkt wel op essentiële onderdelen af.
De huls is meestal van plastic met een metalen bodemkap waarin het slaghoedje zich bevindt. Het formaat van de huls wordt bepaald door de lading en het kaliber.  Een hagelpatroon bestaat niet uit één kogel maar bevat honderden kogels c.q. korrels. In de huls vindt je boven de bodemplaat het kruit, gevolgt door de prop met daarin de hagel. De prop is meestal van plastic maar kan ook van vilt gemaakt zijn. Biologisch afbreekbare proppen komen steeds meer op de markt. Een goede ontwikkeling om in de gaten te houden omdat de prop weggeschoten wordt. De huls zit dichtgevouwen om de prop met kogels.

Kalibers

De kalibers, gauges, voor hagelgeweren zijn wat makkelijker te onderscheiden.  Kaliber 12 is het grootste, en kaliber 24 het kleinst in Nederland toegestaande hagelkaliber. 
In tegenstelling tot bij kogelkalibers lopen hier de nummers op, terwijl het kaliber afneemt. Het nummer is namelijk het aantal kogels dat je uit één pond lood kan halen. Hoe groter de diameter van de loop, en dus de loden kogels, hoe kleiner het aantal kogels. Gauge 12 staat dus voor 12 loden kogels uit één pond lood. Het gaat hier om de Engelse, of Imperial, Pound welke gelijk is aan 0,45 kilogram.

Luchtbuks ‘munitie’

Bij luchtbuksen en luchtpistolen praten we eigenlijk niet van munitie. Het gaat immers niet om vuurwapens.  In de volksmond wordt ook hier regelmatig de term munitie gebruikt.
Voor luchtbuksen verstaan we onder munitie: luchtdrukpellets of -kogels. Er is dus geen sprake van een patroon met huls, slaghoedje en kruitlading.
Jagen met luchtdrukgeweren is normaliter in Nederland niet toegestaan. Provincies kunnen echter een uitzondering maken voor de huismuis, bruine en zwarte rat.
Vooralsnog laten we hier luchtdrukgeweren en 'munitie' daarvoor buiten beschouwing.
één moment...