Verrekijkers

Verfijn de resultaten

Merken

Voor jagers is een goede verrekijker een onmisbaar instrument. De Jacht biedt u een goede vergelijkingstool voor jachtverrekijkers. Van verrekijkers van bekende merken vergelijkt u de prijs en specificaties. Ook vindt u op de website verkoopadressen en recensies. Heeft u zelf ervaring met een bepaalde verrekijker? Laat uw ervaringen achter. 

De meeste jachtverrekijkers zijn van degelijke kwaliteit en kunnen best tegen een stootje. Kies voor een verrekijker met een niet te kleine vergrotingsfactor, bijvoorbeeld 8 tot 10x. Een kleine verrekijker neemt u handig mee, maar een grotere en zwaardere verrekijker geeft een helderder en bij kortdurig gebruik een stabieler beeld. Daar staat tegenover dat een grote en zware verrekijker moeilijker langdurig stabiel te houden is.

Dakkant en porro verrekijkers

Er zijn twee soorten kijkers: porro verrekijkers en dakkant verrekijkers. Dakkant kijkers zijn wat slanker dan porro-kijkers omdat de prisma’s zo geplaatst zijn dat een bijna lineaire straal van licht mogelijk is. Bij een porro verrekijker wordt het beeld getransporteerd via een N-vormige knik. Dit type is daardoor doorgaans breder. Verrekijkers met een porroprisma bieden wat meer diepteperceptie dan dakkant kijkers. Daar staat tegenover dat een dakkant verrekijker minder gevoelig is voor stof. Tot slot zijn er nog monoculaire kijkers voor één oog. Deze zijn veel compacter maar bieden geen diepteperceptie. 

Verrekijkers in de schemering

Voor jagers is het meestal van belang dat de verrekijker ook in de vroege ochtend of in de schemering gebruikt kan worden. Vanwege het grotere vergrotingsgetal is een groot objectiefdiafragma gewenst, bijvoorbeeld 56mm. 

Gewicht van de jachtverrekijker

Een verrekijker met een groot diafragma is groter en zwaarder dan een verrekijker met een kleiner diafragma. Bent u van plan de verrekijker intensief en langdurig te gebruiken, is het gewicht iets om rekening mee te houden. Een verrekijker met een kunststof body is doorgaans lichter dan een verrekijker met een body van magnesium. 

Gebruik in alle weersomstandigheden

De meeste jagers vinden de weersbestendigheid van hun verrekijker een belangrijk punt. Immers kun je in het veld wel eens tegen een regenbui aanlopen. Verrekijkers met stikstofvulling zijn waterdicht en kunnen prima tegen een bui. 

één moment...