Grensoverschrijdend gedrag

Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
Er was slecht weer voorspeld. Er wordt vaker getwijfeld aan de kwaliteit van de weer-apps en ook nu zaten die er weer naast. Want ‘slechtweer’ dekte nauwelijks de lading. Hondenweer, dat was het. 
We probeerden het nog wel even, een drift over de volle. Maar een bijkans vliegende storm liet de regen horizontaal over de akker gaan. De laarzen zakten diep in de modder weg. Ik was het al snel zat en dat gold gelukkig ook voor mijn jachtgenoten. Veel eerder dan gepland zaten we dus al in de jachthut. De kachel werd hoog opgepookt en de ‘pijnstillertjes’ in de vorm van Jägermeister en Sloe Gin kwamen in hoog tempo door.

“Hondenweer”, zei R., hij is onze taalvirtuoos, “kan dat eigenlijk nog wel in deze tijd. Ik heb wel eens gelezen, dat de herkomst van de uitdrukking helemaal niets met honden te maken heeft. Maar, nog belangrijker, het is een gezegde met een negatieve detonatie. Het plaatst de hond daarmee in een kwaad daglicht. En, nu we leven in een ‘woke-tijdperk’, zou daar prudenter mee moeten worden omgegaan”.

“Neem er nog een”, sneert G., “twee moeilijke woorden in één zin, straks verslik je je nog”.
En toch zijn het al bijna een heel mensenleven vrienden, die twee. Maar je weet nooit, dus om de scherpste kantjes er wat af te slijpen, begin ik maar wat te neuriën. “Hoebahoebahoebahophophop
Hoebahoebahoebahophophop”.



“Danny Christan”. T. is niet alleen een muziek-expert, hij lijkt ook een beetje op een Marsupilami, dus hij herkent het liedje al bij de eerste tonen. En hij is zo tekstvast als een ouderling:
‘Wij zijn twee vrienden, jij en ik. 
Twee dikke vrienden, jij en ik
Wij blijven altijd bij elkaar
Al worden we meer dan honderd jaar.’

T. bedoelde het goed, maar het pakte verkeerd uit. “Nu ga je te ver”, zegt G. tegen T. “Ik ben niet dik. Met dat soort opmerkingen ga je echt bij mij een grens over. Schenk nog maar eens in, Theo. Of heb jij soms ook nog een duit in het zakje te doen”?

Kennelijk ben ik nu aan de beurt, terwijl het toch echt G. zelf was die het vuurtje als eerste had opgepookt. Afleiding kan mij helpen dus ik wend mij maar tot R. met een moeilijk woord. Grensoverschrijdend gedrag. Wat is het? Het lijkt mij dat grensoverschrijdend gedrag moeilijk te definiëren is. Het is vooral het slachtoffer, die lijkt te kunnen bepalen of met het gedrag van een ander, zijn/haar grens is overschreden. Maar dat een vermeend slachtoffer dat vindt, wil nog niet zeggen dat met zulk gedrag ook altijd echt een grens is overschreden. Daarbij komt dat zo’n grens ook aan de normen en waarden in een bepaalde tijd en omgeving onderhevig is. En het ergste is dat het daardoor in de sociale media ook alle ruimte krijgt om er Woke-gedrag op los te laten.

Zo, het is mij gelukt, lange zinnen, bijna zonder ademhalen uitgesproken; ze zijn afgeleid en de kou lijkt uit de lucht. We keuvelen nog even door op het onderwerp. Zo zijn er deskundologen die van mening zijn dat het uitsluitend om ongewenst seksueel gedrag gaat, verbaal, niet-verbaal en fysiek.

Dat komt mooi uit, want de eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat ik mij -op jachtgebied- ook wel heb bezondigd aan grensoverschrijdend gedrag. Daaraan word ik door R. fijntjes herinnert, toen ik het niet na kon laten om als een kantjesjager de hazen op te wachtten vanaf het terrein van de buren. Letterlijk: over de grens.

Ik hoefde mij gelukkig niet te verdedigen, want dat deden G. en T. onmiddellijk. Ze wreven R. fijntjes in dat opwachten van hazen, niets is vergeleken bij zijn schieten van een bok op het terrein van de buren om over het afschuiven van de schuld maar niet te spreken. Echte vrienden zijn het. We nemen elkaar de maat, maar sluiten bij een aanval ook de rijen. In wisselende samenstellingen, dat dan weer wel.

Van het een komt het ander, besproeid door nog wat Schnapps, komen heel wat zaken langs die misschien een grens te ver waren. Zoals de keer dat J. uit de slaapkamer klapte. Letterlijk en figuurlijk. En wat er in een slaapkamer gebeurt blijft net als zoals tijdens de jacht in het veld. Zo zijn de normen en waarden!


En het komt zelfs voor dat je tegelijk zowel dader als slachtoffer van gênant gedrag kan zijn, Ik voelde mij opgelaten. Niet alleen tijdens het gebeuren, maar ook daarna als ik de Duitse Jager zag, voor wie mijn gedrag ook een opgedrongen en niet gewenste vertoning zal zijn geweest.

“Toch”, zegt G., “heeft grensoverschrijdend gedrag bij mij vooral een seksuele connotatie. Toen ik de titel van jouw verhaal over vrije seks las, was ik dan ook direct getriggerd”. Nou, dat snappen we wel, want bij G. thuis lijkt ‘seks’ wel een dingetje sinds zijn vrouw ook een jachtakte heeft

Maar goed, bij grensoverschrijdend gedrag is dus sprake van perceptie, normen en waarden en context. En ik werd wel eens als potentiële dader toch verrast. Want na het diner nam ze mij een beetje apart en kwam terug op een onderwerp dat ik tijdens het jachtdiner had aangesneden. “Zeg, dat ontmaagden, hoe gaat dat in zijn werk”?

Nou ja. We kwamen er niet uit. Met alle pijnstillertjes zat de wijsheid inmiddels  in de kan. Hoewel R., onze taalvirtuoos, nog wel een poging deed. ”Het is dus een gedrag, dat een perceptie kan oproepen maar die conceptueel en in de context moet worden bezien”.

Even is het stil. Dan zegt G. : “hij is fijn R., drie moeilijke woorden in één zin”.  R. komt grommend uit zijn stoel. “nu ga je te ver”!

©TheoM
één moment...