Wapenkluizen

Een wapenkluis is een verplichting voor elke jager. Een eenvoudige metalen kast zou je denken, maar er komt meer bij kijken. Met een vooruitziende blik koop je in één keer de wapenkluis waar je je hele leven profijt van hebt. Je wilt een wapenkluis kopen maar weet je nog niet welke je nodig hebt: lees dan dit aankoopadvies.

Wapenkluizen vergelijken

Verfijn de resultaten

Merken
In dit aankoopadvies voor wapenkluizen lees je alles wat je weten moet voor een goed onderbouwde aanschaf van jouw kluis.

Wapenkluizen, welke soorten zijn er?

Voor jagers en sportschutters gaat het vooral om de hieronder staande soorten kluizen. Specifieke sleutel- en waardekluizen laten we buiten beschouwing.

Geweerkluis

De geweerkluis is voor de opslag van lange wapens: geweren. Hierin bewaar je je hagelgeweren en kogelbuksen. Deze is voor jagers, naast de munitiekluis, het meest essentieel.

Munitiekluis

Munitie moet apart van de wapens opgeslagen worden. Hierdoor zijn ze nooit allebei met één beweging voorhanden. Let erop dat al je munitie in de munitiekluis opgeslagen is en dat deze afgesloten is, ook als de munitiekluis in de wapenkluis is gemonteerd.

Pistoolkluis

Voor BOA’s en sportschutters kan een aanvullende pistoolkluis handig zijn. Deze zijn uiteraard een stuk kleiner dan de geweerkluizen. In veel gevallen kan een pistoolkluis ook apart in een geweerkluis geplaatst worden.

Gecombineerde wapenkluizen

De bovenstaande kluissoorten zijn te combineren. Veelal wordt de munitiekluis in de geweer- of pistoolkluis geplaatst. Maar denk ook aan binnenkluizen voor waardepapieren en dergelijke.

Waarom koop je een wapenkluis?

De verschillende typen wapenkluizen zeggen natuurlijk wat over de reden van aankoop. Daarnaast is het uiteraard verplicht; met goede redenen.
Ten eerste natuurlijk om diefstal van vuurwapens te voorkomen. Niemand heeft er behoefte aan dat zijn of haar vuurwapens worden gestolen en gebruikt om misdrijven mee te plegen. Een goede wapenkluis stopt vrijwel elke gelegenheidsdief die niet specifiek op de vuurwapens uit is.

Wellicht de belangrijkste reden is het voorkomen van ongelukken. Iemand in huis kan dusdanig doorslaan dat naar wapens gegrepen wordt. 
Je verwacht het niet, terwijl je dit leest onder het genot van een kopje koffie, maar mensen zijn wel tot gekkere dingen in staat. Gelukkig is dit een zeldzaamheid. Sterker nog, geen enkele Nederlandse jager heeft ooit iemand bewust gedood. 

Vergeet ook spelende kinderen niet. De nog onontwikkelde hersenen zien de gevaren niet en een foutje is zo gemaakt. Alleen al in 2018 zijn 73 kinderen in de Verenigde Staten doodgeschoten door dit soort ongelukken. We hebben het dan over de leeftijdsgroep onder twaalf jaar! 
Tragische gebeurtenissen die meestal te voorkomen zijn met een gedegen wapenkluis.

Je wilt dus je wapens, munitie en omgeving veilig houden. Verder kun je de opslag van waardepapieren en waardevolle spullen in de wapenkluis overwegen.

wapenkluis selectie

Je hebt je jachtdiploma en jachtmogelijkheid op zak. Nou is het tijd om jachtwapens en een kluis uit te zoeken. Wat voor een kluis heb je nodig, en op basis waarvan maak je de keuze?
Hieronder hebben we alle belangrijke onderdelen voor je op een rij gezet. Je kunt op basis hiervan een goede beslissing maken voor de aanschaf van jouw wapenkluis.

Wetgeving omtrent wapenkluizen en kluiscontrole

Om vuurwapens voor handen te mogen hebben stelt de wetgever eisen aan de wapenkluis. Deze eisen zijn vastgelegd in de Circulaire Wapens en Munitie (CWM). De kluis moet degelijk zijn en bij een gewicht van minder dan 200kg moet de wapenkluis aan de muur en/of vloer verankert zijn. Verder moeten wapens en munitie in verschillende kluizen opgeslagen worden. Dit creëert een dubbele beveiligingslaag. Je hebt dus een geweerkluis en een munitiekluis nodig. De munitiekluis mag in de geweerkluis geplaatst worden zolang deze maar apart afgesloten is.

Tevens mag alleen de jachtaktehouder of verlofhouder toegang hebben tot de kluis. Hebben eventuele huisgenoten toegang tot een sleutel dan kun je een cijferslot of biometrisch slot overwegen. Een aparte sleutelkluis met een dergelijk slot kan dan een optie zijn mits dit niet de zwakste schakel wordt. Een sleutelkluis zal dus ook minimaal een S1 normering moeten hebben.

Voor aanvangst van de eerste vuurwapens wordt de wapenkluis geïnspecteerd en daarna minimaal eens per drie jaar.

Certificering

De CWM bevat de eis dat de wapenkluis degelijk moet zijn maar geeft geen nadere specificaties. In de praktijk komt dat neer op minimaal een S1 certificering volgens de Europese EN 14450 normering.

Inboedelverzekering

Inboedelverzekeringen dekken normaal gesproken ook de waarde van uw vuurwapens. Een bijkomend voordeel is dat dan de hele waarde gedekt wordt tot aan de limiet van de normering.
Ook hier is het weer belangrijk om vooruit te kijken. Kun je inschatten wat de opgeslagen waarde gaat worden?
In dit overzicht van de Vereniging Geld- en Waardeberging zie je het dekkingsadvies voor verzekeraars op basis van de Europese Normering.



Individuele verzekeraars kunnen hier van af wijken. Controleer dus je eigen inboedelpolis.
De meeste verzekeraars stellen als eis dat wapenkluizen met een gewicht tot 1000kg verankerd zijn aan de muur en/of vloer. Ruim vijf keer zo veel als de overheid.
Ons advies? Veranker de kluis altijd. Voorkomen is beter dan genezen.

Verder eisen de verzekeraars dat je voldoet aan de wettelijke eisen voor het opbergen van vuurwapens. Een extra reden om je wapens en munitie netjes en gescheiden op te bergen in je wapenkluis. Zo niet kun je geen aanspraak maken op je inboedelverzekering.

Brandwerendheid van wapenkluizen

Voor vuurwapens en munitie is de brandwerendheid van een wapenkluis niet essentieel. De wapens zijn niet snel onder de indruk van hitte. De munitie ontploft niet omdat er geen druk op zit. 
Indien je ook waardepapieren in de kluis opslaat kan dit wel een belangrijk punt worden.

Aantal wapens

Nederlandse jagers mogen zes vuurwapens op hun akte hebben. Sportschutters vijf op hun vuurwapenverlof. Heb je zowel een jachtakte als een verlof dan kun je theoretisch elf wapens herbergen. 
Als jager begin je meestal met twee wapens: een hagelgeweer en een kogelbuks. Een kleine kluis lijkt dan al snel voldoende en is lekker goedkoop. Wil je later een ander kaliber erbij of een ander formaat wapen dan is het zonde als de wapenkluis te klein is. Deze moet dan vervangen worden of er komt een tweede kluis naast. Hoe dan ook is dat onhandig. Waarschijnlijk wil je gelijk een kluis aanschaffen die je speelruimte geeft voor meerdere wapens. Een extra voordeel is dat een ingebouwde munitiekluis meestal ook groter is.

Lengte van de wapens

Wanneer je een wapenkluis koopt ga je al snel uit van de relatief standaard lengte van de meeste geweren. Er zijn echter ook langere wapens op de markt. Denk bijvoorbeeld aan zwartkruitgeweren. 
In het buitenland zijn geluidsdempers steeds meer toegestaan. In Nederland is dat ook al mogelijk voor betaalde jagers zoals boswachters en BOA’s. Vroeger of later zal dat ook voor de andere jagers gelden. Een trent die je steeds vaker ziet is dat kogelbuksen een ingebouwde geluidsdemper hebben. Deze is niet demontabel en vergroot de totale lengte van de kogelbuks. 
Natuurlijk let je bij een ingebouwde munitiekluis op de ruimte die je overhoudt. Vaak zit de munitiekluis boven de geweren. Reken qua geweerlengte in dat geval dus niet met de totale hoogte van de wapenkluis maar de effectieve binnenmaat.

Sloten

Het soort slot kan van belang zijn in je keuze. Veelal volstaat het standaard dubbelbaard sleutelslot. Maar soms vraagt de situatie om andere oplossingen. Je kunt zelfs overwegen om een tweede slot in de kluis te laten plaatsen. Zorg in alle gevallen dat het slot of de sloten VdS en EN1300  gecertificeerd zijn. Vraag hierna bij je jacht- of wapenwinkel.
Dubbelbaard sleutelslot
Het slot van de wapenkluis is een belangrijk onderdeel. De meeste kluizen hebben een dubbelbaard sleutelslot. Dit is een veilig en eenvoudig mechanisch slot. Wel moet je zorgen dat de sleutel uit handen van onbevoegden blijft. Verlies en diefstal van de sleutel zijn de zwakste schakel. 
Mechanische combinatiesloten
Het klassieke slot uit elke film waar een kluis gekraakt wordt. De combinatie van getallen en draairichtingen zorgen voor een unieke code die alleen u weet. Er is geen sleutel die kwijt geraakt of gestolen kan worden.
Electronisch cijferslot
Dit is de electrische variant van het combinatieslot. Op het negencijferige bedieningspaneel vult u de juiste code in. Zonder stroom is de kluis niet te openen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de kluis opent als de batterij leeg is. Die batterij is overigens aan de voorkant van het paneel te vervangen.
Biometrisch slot
Bij biometrische sloten moet je denken aan vingerafdruksloten. Je hebt geen sleutel nodig en hoeft ook geen code te onthouden. 

Gewicht en verankering

Je weet inmiddels dat voor de wetgever wapenkluizen met een gewicht tot 200kg, en voor verzekeraars kluizen tot 1000kg aan de vloer of muur verankerd moeten zijn. 
Dat is niet voor niets. Want vergis je niet, een kluis van 150kg rij je zo weg met een steekkarretje. De slijptol wordt later op een rustige plek ingezet en niet op de plaats delict. We raden dan ook aan een kluis altijd te verankeren aan een stevige muur of vloer met keilbouten of chemische ankers. 

Maatwerk wapenkluis

Een aantal wapenkluisleveranciers is in staat om maatwerk te leveren. Meerdere binnenkluizen, opbergvakken, vreemde formaten en materialen. Je kunt het zo gek niet bedenken. 
Verwacht je maatwerk nodig te hebben neem dan contact op met de fabrikanten en kijk wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.
Autokluizen, ladekluizen en woonkamerkluizen
Er zijn zelfs wapenkluizen te koop die je onder je bed plaatst of in de kofferbak van de een auto. Handig als je weinig ruimte hebt of veel op jacht bent.
Ook zijn er steeds meer woonkamermodellen te krijgen. Deze kun je aan de wand hangen of op de vloer zetten. Vaak hebben ze één of meer doorzichtige zijden waardoor je de wapens veilig tentoonstelt in je woonkamer.

Wapenkluis kopen

Regeren is vooruitzien. Een gecertificeerde wapenkluis is al snel goed genoeg maar past deze bij jouw gebruik nu, en in de toekomst?
Denk je hier goed over na en schaf je de kluis aan met een vooruitziende blik dan hoef je waarschijnlijk nooit meer een andere wapenkluis te kopen.

Wapenkluis reviewen

Ben je tevreden over de aanschaf of heb je achteraf toch spijt? 
Is er genoeg ruimte voor munitie of was de wapenkluis te klein voor de lengte van de wapens of het aantal?  Heb je maatwerk bestelt en voldeed het resultaat aan de verwachtingen?
Je ziet het; er komt best nog wat bij kijken. Zaken waarover je je medejagers en sportschutters kunt informeren met een review. Dus beschrijf je ervaring kort en krachtig, zo objectief mogelijk en hou het bij de feiten en je gevoel daarbij.
één moment...