Jachtlaarzen

Jachtlaarzen en jachtschoenen krijgen veel te verduren. Heb je de verkeerde gekocht dan geldt hetzelfde voor je voeten. Jachtlaarzen worden immers in wisselende omstandigheden gebruikt. De ene keer bers je door de sneeuw op een berg in het buitenland, de andere keer ploeg je door de Groningse klei. Soms zit je hele nachten stil bij -20°C, andere keren wisselen het lopen en stilzitten elkaar af op een drijfjachtje. Hieronder vind je een selectie van jachtlaarzen en jachtschoenen. Bekijk ze en als je ervaring mee hebt wordt een review zeer gewaardeerd.
Wil je jachtlaarzen kopen maar weet je nog niet waar je je keuze op moet baseren? Lees dan dit aankoopadvies verderop deze pagina.

Jachtlaarzen vergelijken

Verfijn de resultaten

Merken
Basiskleur
Doelgroep
Jachtlaarzen kopen lijkt één eitje maar toch komt er stiekem het één en ander bij kijken. Net als een auto goede banden nodig heeft hebben je voeten goede jachtlaarzen nodig. Voor de auto en voor je voeten geldt dat de kwaliteit beter moet zijn zodra je off-road gaat. Iets wat je als jager regelmatig doet. De eisen voor de benodigde jachtlaarzen liggen dus hoger.
In dit aankoopadvies voor jachtlaarzen gaan we in op de jachtpraktijk. Wat zijn de omstandigheden waarin we de jachtlaarzen gebruiken en waar moet je op letten bij de aanschaf. Slecht weer is de regel, niet de uitzondering, tijdens het jagen. Net als bij andere jachtkleding gaat ook hier het gezegde op: ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’.

Vind je mode belangrijker dan de praktijk? Loop je alleen op verharde wegen en misschien een bospaadje? Geen probleem, kies een laars die je mooi vindt. Kom je off-road? Dan zijn een goed paar jachtlaarzen een must.

De keuze voor jouw jachtlaarzen hangt af van jouw doel en de seizoenen waarin je ze gebruikt.
Als ze echter niet lekker passen heb je er weinig aan. Door hierboven eerst een shortlist samen te stellen van de jachtlaarzen die aan jouw eisen voldoen kun je ze daarna in verschillende jachtwinkels testen. Bij de laarzen vind je een overzicht van de winkels waar ze verkocht worden. 

Jachtlaars soorten

Jachtlaarzen zijn er in alle soorten en maten. Voor sociale evenementen maar ook voor drijven door moerassen tijdens drukjachten.

Jachtlaarzen voor heren

Heren jachtlaarzen zijn globaal in twee groepen te verdelen. Mode voor sociale evenementen en werklaarzen voor de praktijk.

Jachtlaarzen voor dames

Dames jachtlaarzen zijn vaak wat modieuzer gestyld en zijn meestal uit kwalitatief bruin leer vervaardigd. Vergis je echter niet er zijn merken die zich toespitsen op dames jachtlaarzen voor de praktijk. Het grootste verschil tussen dames en heren jachtlaarzen zit in de pasvorm en de maat.

Jachtschoenen

Jachtschoenen zijn te vergelijken met stevige outdoor wandelschoenen. Veelal in het bruin of groen. Al dan niet met een camouflage bedrukking. Een goede enkelversteviging is zeer aan te raden omdat je vaak met veel zware spullen over moeilijk begaanbaar terrein loopt.

Waadpakken

Bij de jacht op waterwild zijn waadpakken vaak handig. Idem voor het plaatsen van eendenbroedkorven.
Waadpakken zijn een combinatie van laarzen en een hoge waterdichte broek waarmee je tot je middel in het water kan staan. Meestal bevatten ze een soort bretels om het waadpak hoog, en jou droog, te houden

Jachtklompen

Jachtklompen zijn de onderschatte neefjes van jachtlaarzen. Waar? Bij de jachtauto en rond de jachthut!
Niet zelden zijn je jachtlaarzen bedenkt met modder of sneeuw wanneer je terug bent bij je auto. Om dan even snel in een paar klompen te kunnen schieten is bijzonder prettig. Zeker als je ze lang aangehad hebt. Vervolgens zijn de jachtklompen buiten rondom de jachthut net zo handig. Binnen kun je vaak wel op sokken lopen. Maar om je bezweette jachtlaarzen aan te moeten trekken om wat brandhout te halen is al snel te veel moeite. Ook hier zijn klompen super handig.

Moccassin & ‘barefoot shoes’

Als laatste verdienen mocassins een vermelding. Dit zijn de bekende traditionele jachtschoenen van indianen. Volledig van leer met een vrij dunne zool zijn ze bijzonder geschikt voor het bersen. Je voelt de ondergrond goed en kunt zeer stil bewegen.
Moderne barefoot schoenen kunnen soortgelijk ingezet worden.
Om te jagen zijn verschillende jachtlaars eigenschappen van belang. Welke wanneer belangrijker zijn verschilt naar gelang de omstandigheden. 

Leest & pasvorm

Elke fabrikant gebruikt één of meerdere leesten. Dit zijn modellen van voeten op basis waarvan de jachtlaarzen gemaakt worden.
Aangezien leesten allemaal van elkaar verschillen maakt of breekt de gebruikte leest de keuze voor jouw jachtlaarzen. Zitten ze niet lekker dan wordt je sneller moe en kun je zelfs blaren oplopen.
De hoogte van de wreef en de breedte van de voet, hak en bal, zijn een paar van de meest invloedrijke elementen hierin. 
De enige echte mogelijkheid om te bepalen of je met een voor jou passende leest te maken hebt is de laars passen. Bezoek hiervoor een winkel bij jou in de buurt. Vind je daar een voor jou goede laars overweeg het dan om ‘m bij die winkel te kopen i.p.v. online. Het prijsverschil is vaak niet meer dan een paar euro en je hebt wel goede service gekregen.
Zorg dat je jachtlaarzen niet te strak op je voet en vooral enkel aansluiten. Aan het eind van een jachtdag zijn je voeten en enkels vaak wat opgezwollen. Uittrekken van de laarzen gaat dan lastiger.
Te strakke jachtlaarzen zijn dodelijk voor de isolatie aangezien deze platgedrukt wordt. Er zit dan minder luchtruimte in. Zitten ze erg strak dan kan zelfs de doorbloeding in je voeten en onderbenen afnemen.  Zorg dus dat ze comfortabel zitten met de dikste sokken die je er in zult dragen.

Zool

Voor de zool van jachtlaarzen zijn drie zaken van belang
Grip Een goede grip is essentieel. Natte stenen, klei, sneeuw en ijs kunnen spekglad zijn. Idem voor de treden en/of het plateau van een hoogzit. Voor het beklimmen van de treden van een hoogzit of kansel helpt een stevige hak zodat je je voet beter vast kan zetten.
Leeglopen Hiermee bedoelen we dat sneeuw, modder en klei welke in het profiel van de zool zit vanzelf wegvalt tijdens het lopen. Een goede zool voor jachtlaarzen is hier op gebouwd. Al kan, zeker bij klei, het zo plakkerig zijn dat zelfs de beste zolen hier moeite mee hebben.
Isolatie Contact met de grond of de vloer van een kansel is een goede manier om je lichaamswarmte razendsnel kwijt te raken. Een isolatielaag in de zool is bijna altijd nodig met uitzondering van zomerlaarzen.

Gewicht

Alhoewel er zware jachtschoenen zijn die bijna aanvoelen als een paar sokken wil je over het algemeen het gewicht zo laag mogelijk houden. Echter alleen als dat geen afbreuk doet aan de bruikbaarheid en kwaliteit.
Bij jachtschoenen met name wordt vaak een combinatie van leer en cordura gebruikt aan de buitenkant om het gewicht te verlagen. Hierdoor is de constructie wel zwakker en kwetsbaarder voor met name doorns.

Hoogte

Voor de meeste jachtactiviteiten is een hoogte van 20 à 25cm voldoende. Hoog genoeg om enkelsteun te geven of door plassen water te lopen. Deze hoogte bereik je al met de meeste jachtschoenen. 
In natte gebieden maar ook bij drijfjachten door gewassen wil je waarschijnlijk een hogere schacht, tot bijna de onderkant van je knieholte. Bijna, want ze mogen niet schuren als je laag zit.
Bij ongelijk terrein is gemiddelde tot stevige enkelsteun erg prettig. Bij sommige jachtlaarzen ontbreekt dit volledig wat je in dergelijke omstandigheden kwetsbaar maakt voor blessures.

Isolatie

Afhankelijk van het activiteitsniveau en het seizoen is een isolatielaag gewenst of zelfs noodzakelijk.
Vochtafvoer
Een stel goede jachtlaarzen bevat technologie om zweet af te voeren. Ook als je stil zit transpireer je licht en koel je daardoor af. Zeker als het erg koud is. Als het zweet niet weg kan in de zomer warm je juist op. Dus met goede vochtafvoerende materialen en constructies hou je je voeten droger. 

Waterdichtheid

Met uitzondering van woestijnlaarzen moeten je jachtlaarzen waterdicht zijn.
Jachtlaarzen voor gebieden die extreem warm en nat zijn kunnen gaatjes boven de zool hebben zodat water wegloopt. Denk bijvoorbeeld aan laarzen voor de moerassen in het zuiden van de VS.

Jachtlaarzen voor elk seizoen

Afhankelijk van het seizoen en het doel kun je kiezen voor één of meerdere verschillende laarzen. 
een paar jachtschoenen in de zomer en een paar drie-seizoenen jachtlaarzen is ook een veel gebruikte combinatie.

Winterlaarzen

Voor winterlaarzen maken we vooral verschil tussen aanzit en bewegingsjacht.
Zit je bij lage temperaturen langduring stil dan is een goede isolatie van levensbelang. Vergeet daarbij een isolerende zool niet. Je verliest immers veel warmte aan de onderkant van de schoen bij het contact met de grond of vloer van de hoogzit/kansel.
Goede grip is essentieel in de sneeuw en modder en op het ijs, ook als je van en naar de hoogzit loopt. Een goede hak helpt bij het beklimmen van de spekgladde treden van de hoogzitladder.
Voor bewegingsjacht kan de isolatie wat minder. Drie-seizoenenlaarzen waarbij je goed gebruik maakt van verschillende sokken kunnen dan een uitkomst zijn. Bedenk wel dat je niet de volledige tijd in beweging bent maar ook pauzes hebt en soms op anderen wacht.

Zomerlaarzen

Voor de zomer wil je eigenlijk alleen jachtlaarzen zonder isolerende voering. Is het en keer wat kouder dan kun je net zo goed wat warmere sokken aantrekken als een geïsoleerde laars.
De waterstand is ook lager dus je kan met een minder hoge schacht uit de voeten. Aangezien het zelden glad is zijn de eisen voor grip minder hoog.
Voor de zomer raden we een paar goede, niet geïsoleerde, jachtschoenen aan.  

Drie seizoenen jachtlaarzen: herfst, winter, lente

Voor de meeste jagers is een drie-seizoenen jachtlaars prima. Ze zijn geïsoleerd maar niet te veel. In de lente en herfst kun je er, afhankelijk van de temperatuur, prima uren in stilzitten. In de winter kun je er goed op lopen zonder het koud te krijgen, eventueel met dikkere sokken.

Drie-lagensysteem

De dames weten het al jaren: laagjes houden je warm en comfortabel. Dat geldt ook voor jachtkleding, zelfs voor jachtschoenen  en jachtlaarzen.
Het drie-lagensysteem is als volgt opgebouwd:
  1. De binnenlaag die de huid droog houdt
  2. De tussenlaag die je warm houdt
  3. De buitenlaag die je beschermt.
Laag drie, bescherming, is de basis functie van alle jachtlaarzen. Zijn ze geïsoleerd dan is de tweede laag geïntegreerd.
De tweede laag is isolatie. Deze kan geïntegreerd zijn in de jachtlaarzen zoals eerder besproken. Deze functie kan ook uitgevoerd worden door sokken, al dan niet in combinatie met de jachtlaarzen als de temperatuur daarom vraagt.
De binnenlaag komt echter zelden voor, al bevatten veel jachtlaarzen tegenwoordig technologie om vocht sneller af te voeren. Hier komen sokken om de hoek kijken. Deze vormen laag één en vaak ook laag twee.
Voor deze basislaag maakt het niet uit welk seizoen het is. Zowel in de zomer als in de winter moet de huid zo droog mogelijk blijven. Dat beperkt opwarming in de zomer en afkoeling in de winter.
Hoe bevallen jouw jachtlaarzen? Hoe zitten ze? Voldoen ze voor het doel waarvoor je ze gekocht hebt?
Schrijf een review en laat het ons weten. 
één moment...