Luchtbuksen
Luchtbuksen worden vooral gebruikt in de schietsport of om lekker thuis mee te schieten. Ze staan ook bekend onder de namen: luchtgeweer, luchtdrukgeweer of windbuks.
Luchtbuks kopen
Luchtbuksen zijn te koop voor iedereen 18 jaar of ouder is. Luchtbuksen zijn bij de meeste wapenwinkels te koop. Kijk hier voor een wapenwinkel bij jou in de buurt.
Ben je op zoek naar een echte specialist op het gebied van luchtbuksen en luchtbuksreparaties?
Neem dan een kijkje bij het profiel van Metura Jacht Store. De specialist Teun Meen staat je graag te woord.
Wetgeving omtrent luchtbuksen
Luchtbuksen zijn in principe legaal in Nederland en België. Je er geen vergunning nodig voor het bezit van een luchtbuks. Wel zijn er een aantal eisen die het bezit en vooral het gebruik van een luchtbuks beperken.
Verwar luchtbuksen niet met airsoft geweren. Deze laatste zien er meestal uit als vuurwapens en hiervoor geldt wel een vergunningsplicht.
Nederlandse wetgeving omtrent luchtbuksen
In Nederland moet je 18 jaar of ouder zijn om een luchtbuks aan te schaffen of te bezitten. Neem bij de aankoop dan ook een identiteitsbewijs mee. Een minderjarige mag een luchtbuks gebruiken mits er toezicht is van een meerderjarige.
Het gebruik van luchtbuksen is toegestaan op schietbanen en op privéterrein, je mag er echter niet mee jagen.
Belgische wetgeving omtrent luchtbuksen
De aanschaf en het bezit van een luchtbuks of, zoals ze in België genoemd worden: luchtkarabijn is vrij. Dat zelfde geld voor het gebruik daarvan op privéterrein. Op openbaar terrein moet je een geldige reden hebben voor zowel het dragen als het gebruik. Je moet dan vooraf de politie inlichten.
Mag je met een luchtbuks jagen?
Luchtbuksen zijn door de Nederlandse wetgever niet geoorloofd om als middel in te zetten voor jacht, beheer of schadebestrijding.
Soms moeten deze taken uitgevoerd worden op plekken waar het gebruik van een vuurwapen niet wenselijk is of zelfs onveilig is. In dat geval kan de provincie een uitzondering maken door een ontheffing uit te schrijven voor het gebruik van luchtbuksen.
Dat geldt ook voor het gebruik van luchtbuksen tegen ratten, muizen en mollen. Hier mag een geweer wel worden ingezet maar luchtbuksen niet, tenzij de provincie een ontheffing heeft verleend.
Verder mag je een luchtbuks binnenshuis gebruiken voor het schieten op kaarten mits dat niet tot onveilige situaties leidt.
Eigenschappen van luchtbuksen
Luchtbuksen onderscheiden zich primair in het voortstuwingsmechanisme: de veerdruk luchtbuksen en de gasdruk luchtbuksen.
Veerdruk luchtbuksen
Veerdruk luchtbuksen hebben een veer waarmee de druk wordt opgebouwd om het kogeltje te lanceren. De veer wordt eerst gespannen met spierkracht. Wanneer je trekker overhaalt schiet deze naar voren. Hiermee wordt een zuiger ingedrukt zodat achter het kogeltje luchtdruk wordt opgebouwd en het kogeltje voorgestuwd.
Naast de knikloop is de spangrendel ook een veel gebruikt spansysteem voor luchtbuksen. Dan zit naast de loop een spangrendel die je naar achteren haalt om de veer te spannen.
Dit type luchtbuksen staat niet bekend als het meest nauwkeurige. Als ooit eens met een luchtbuks op een kermis hebt geschoten zal dat je niet ontgaan zijn. Kleine afwijkingen in de luchtbuks zorgen voor vrij grote afwijkingen bij het doelwit. Als schutter moet je dan ook zeer consistent te werk gaan en de luchtbuks goed leren kennen. Bijkomend voordeel: je wordt hier wel een betere schutter van.
De constructie van veerdruk-luchtbuksen is eenvoudig maar niet erg sterk. Bij veelvoudig gebruik gaat de kwaliteit rap achteruit. Zeker als je de trekker overhaalt zonder kogeltje in de kamer.
Gasdruk luchtbuksen
Veel gasdruk luchtbuksen hebben een reservoir voor CO2 of perslucht, Je hoeft dus geen veer te spannen, enkel het trekkermechanisme.
Er zijn ook mechanische varianten waarbij de gasdruk handmatig opgebouwd wordt door de schutter: spandhendel- en pompluchtbuksen.
In plaats van een gespannen veer die losgelaten wordt, wordt nu een ventiel opengezet wanneer je de trekker overhaalt. Hierdoor ‘ontsnapt’ het gas en duwt de kogel voor zich uit. Het ventiel wordt na het vrij laten van een specifieke hoeveelheid gas weer gesloten.
Voordelen van gasdruk-luchtbuksen t.o.v. veerdruk:
- Er is weinig merkbare terugslag;
- Men kan meerdere malen achter elkaar schieten zonder een veer
te spannen of het reservoir te vullen.
Nadelen van gasdruk-luchtbuksen t.o.v. veerdruk:
- Duurder door de vereiste techniek en materiaal;
- CO2 kan een instabiele nauwkeurigheid hebben door temperatuursschommeling.
Luchtbuks kalibers
Luchtbuks kalibers worden weergegeven in millimeters. Het meest voorkomende luchtbuks-kaliber is 4,5 mm en ook het officiële kaliber voor de Olympische spelen. Je kunt echter luchtbuksen krijgen met kalibers tot wel 12,7 mm!
Loop
De precisie van luchtbuksen wordt vooral bepaald door de loop. Net als bij kogelgeweren bevat deze trekken en velden. Spiraalvormige groeven die ervoor zorgen dat de kogel om zijn as draait tijdens de vlucht. Dit vergroot de precisie van de luchtbuks.
Bij knikloop-luchtbuksen ontstaat altijd iets speling bij de kamer waardoor de luchtdruk en de precisie iets afnemen.
Het is essentieel dat tijdens het schieten zoveel mogelijk luchtdruk behouden blijft zolang de kogel door de loop vliegt. Deze moeten dan ook goed op elkaar aansluiten. Voor het 4,5mm kaliber kun je versies krijgen die een fractie kleiner of groter zijn.
Kogels voor luchtbuksen
Luchtbuks kogels worden gefabriceerd door onder andere de volgende merken:
- Coal
- Crosman
- Geco
- JSB
- RWS
Luchtbuks merken
Luchtbuksen worden door verschillend merken geproduceerd. Onder andere door:
- Baikal
- Crosman
- Diana
- Gammo
- Hatsan
- Pallas
- Weihrauch