Iedereen doet het, zelfs de KNJV-voorzitter…

Gepubliceerd: , in Opinie
De aanvallen op de jacht is een strijd die door dierenactivisten en zevende-dag-adventisten al jaren gevoerd wordt. En, vanuit hun standpunt, met succes. En dat succes komt niet uit de lucht vallen; het is het resultaat van stug vol gehouden gecoördineerde acties die allen passen in hun strategie dat de jacht zal moeten worden afgeschaft.
In ‘De Fauna verdient bescherming en De Jagers ook’ zette ik al eens uiteen hoe ze werken en van welke samenspanning zij deel uitmaken.
En ik schreef over het onvermogen van de KNJV om de afbraak van De Jacht te stoppen. Dat komt niet in de laatste plaats omdat het hen kennelijk ontbreekt aan een Plan. Wat is de lijn waarlangs de KNJV onze belangen behartigt? Ik weet het niet en met mij verkeren ook vele anderen daarover in het ongewisse. Dat is raar, want de strijd om behoud van de Jacht kan niet alleen vanuit Amersfoort gevoerd worden.

Inmiddels bespeur ik wel enige activiteiten, die het resultaat zouden kunnen zijn van een veranderende inzet in ‘Amersfoort’. Nu doorpakken, mobiliseer je leden, werk samen met de NOJG!

Want te lang heeft ‘stille diplomatie’ en fixatie op feiten (die overigens als niet valideerbaar ter zijde konden worden geschoven) de overhand in het beleid gehad. Dat ging voorbij aan het feit dat het in de publieke opinie niet zo zeer om feiten, maar vooral om emotie gaat.

De slag om de emotie lijken wij te hebben verloren; het paste kennelijk niet in het Plan van de KNJV, maar was hèt wapen waarmee de Groene Khmer de publieke en politieke opinie bestookte.

En één van de voorwerpen in hun wapenarsenaal is het vermenselijken van dieren. Dieren worden in hun uitingen zelfs neergezet als ‘niet menselijke-personen’.

Maar, we moeten als jagers ook de hand in eigen boezem steken. Nu het gebruik van jagerstaal ook in onze kringen uit de mode lijkt te zijn, slaat ook in jachtmedia de vertrutting toe. Ja, het Bambi-syndroom heeft ook in onze kringen vaste voet onder de grond gekregen. “Het kalf dat zijn moeder opzoekt”, “de geit die binnenkort moet bevallen”, “de jonge gansjes worden in de crèche bewaakt door hun tantes”…

Is dat erg? Nou, wel als P. gelijk heeft toen hij stelde dat “het verdwijnen van de jagerstaal gelijke tred houdt met het verdwijnen van de jagerij zelf”. Kijk er zelf maar eens met die ogen naar als je leest in het clubblad van KNJV, De Nederlandse Jager.

En er is natuurlijk een passend antwoord op die vertrutting; gewoon het eerlijke verhaal vertellen, dat in het dierenrijk alles, maar dan ook alles draait om de voortplanting en het eten is of gegeten worden. En dat de natuur mooi is, maar vooral hard en meedogenloos
Dus ik kon meevoelen met de hartenkreet die een collega-jager plaatste bij een schermafbeelding die hij mij stuurde. “Zijn ze bij de KNJV nou helemaal gek geworden”. 

Aanleiding was een bericht dat de voorzitter had geplaatst over een prachtig tafereel dat hij vanuit de hoogzit had gezien.



“Mama geit”, schrijft hij. Echt, dat stond er. Geschreven door de voorzitter van de KNJV. Mama geit, dat hou je toch het niet voor mogelijk. Nou, met zulke vrienden hebben wij geen vijanden meer nodig. Straks wordt de beste man nog geëerd door Kritische Faunabeheer. Omdat hun tactiek van het vermenselijken van dieren nu blijkbaar tot in de hoogste jagerskringen wordt omarmd.”

Ik vind dat hij met zijn reactie voorbijgaat aan de empathie die elke jager kan opbrengen voor taferelen die hij in het veld kan zien.

Soms mooi, soms zeldzaam en ja, soms ook vertederend. Ook die empathie is jacht!

Maar hij heeft een punt, dit trouwe KNJV-lid, dit soort vermenselijking van dieren speelt Kritisch Faunabeheer in de kaart. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat zulke uitingen passen in een Plan om de Jacht te redden. Het werk van vele Ambassadeurs van de Jacht om een reëel beeld van ons werk te schetsen wordt hiermee ondergraven.

Dus blijf ik zitten met de vraag zitten of er wel voldoende wordt nagedacht over het taalgebruik van de KNJV, of dat dit wellicht beleid is? Ik hoop het laatste niet, kappen met die onzin. 

En dat nadenken over het taalgebruik, de oplossing ligt voor de hand: Jagerstaal!

©TheoM
één moment...