Huiskatten! Wildbeheerders?

Gepubliceerd: , in Artikelen
Een eerste straaltje zonlicht maakt nog geen stralende zon, maar het kan. Het kan misschien niet alleen het begin zijn van een nieuwe dag, maar ook van nieuw denken. 
Het is vandaag 24 december, twee dagen na de zonnewende, de zon staat recht boven de Steenbokskeerkring. Ik zet de kachel een graadje hoger, de storm trekt hier over en de honden moeten maar even wachten voor we een ommetje gaan maken. De radio staat aan, ‘Vroege Vogels’, de zelf verklaarde ‘advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu’, rabiaat anti-jacht, strijders van de Groene Khmer. 

‘Katten vangen op Texel’, ik spits mijn oren. 

Dat katten, en niet alleen verwilderde, maar ook die schattige poesjes met een belletje om, ware moordenaars zijn is alom bekend. Maar het schijnt dat Staatsbosbeheer het licht heeft gezien. ‘SBB maakt zich zorgen over de slachtingen die de kat aanricht. Jaarlijks zijn zeker 40 miljoen muizen, vogels, konijnen, eekhoorns en andere kleine zoogdieren slachtoffer van het jachtinstinct van onze huiskatten’.

En ik lees in een reportage die ze ooit op EenVandaag uitzonden de volgende cijfers:




De Vogelbescherming heeft het licht nog niet gezien. Of, en dat is correcter, ze weten het maar willen er niet over praten. Ja, voor die vogelaars geldt dat alles beter is dan je uitspreken voor maatregelen die zoden aan de dijk zouden zetten. Ze zijn tegen de jacht en zwijgen als het graf over de kaalslag die de (huis)katten aanrichten. 
Alles voor het behoud van de donateurs, hè.
En dat zwijgen komt niet voort uit onwetendheid. Op de site van Vogelbescherming staat:
“Is de predatie in de loop der jaren toegenomen?
Ja. Alle vijf soorten die de onderzoekers tussen 2004 en 2018 hebben gevolgd, verloren gemiddeld een derde van de legsels aan predatie.
De wulp werd het hardst getroffen: deze vogel verloor gemiddeld de helft van de legsels door predatie in die periode en liet de grootste toename in predatieverlies zien: van 40 procent in de eerste naar 75 procent in de laatste vijf jaar”.
Nee, van deze ‘beschermers’ moeten deze vogels het niet hebben, die knuffelen ook de vos, de kraai en de marter. Tel uit je winst als ‘nationale vogel’.

Terug naar de uitzending van ‘Vroege Vogels’.

Staatsbosbeheer organiseert op Texel een nieuwe vangactie van zwerfkatten in de natuur weten. “De zwerfkatten worden gevangen door vrijwillige kattenvangers”. 
De zwerfkatten worden gevangen omdat ze jaarlijkse grote schade aanrichten aan grond broedende vogels zoals weidevogels, lepelaars en tapuiten.

De focus ligt volgens SBB op de Natura 2000-gebieden in de Texelse duinen. De dieren worden opgevangen door Dierenpension Texel.

De overige katten worden na maximaal twee weken naar een pension in Friesland gebracht. Vandaar worden de katten herplaatst of ze blijven, als ze niet geresocialiseerd kunnen worden, de rest van hun leven in het pension.

De provincie Noord-Holland heeft een vergunning afgegeven om zwerfkatten te mogen wegvangen uit de Texelse duinen. Dat is op basis van een onderzoek dat Staatsbosbeheer en het Nationaal Park Duinen van Texel een paar jaar geleden lieten verrichten om aan te tonen dat wegvangen of bestrijding van zwerfkatten voor de Texelse situatie echt nodig is. 

“Deze gegevens zijn verzameld in 2016 gedurende vijf maanden veldwerk in de duinen. Uit dit onderzoek is gebleken dat verwilderde katten en loslopende huiskatten een groot probleem zijn in de Texelse duinen. Eén van de favoriete prooien blijkt de noordse woelmuis te zijn, een zwaar beschermde soort, waarvoor Nederland een extra beschermingsinspanning heeft (Natura 2000).”

Er lopen in de natuurgebieden op Texel zo'n 200 zwerfkatten rond. Zij vormen volgens Staatsbosbeheer een bedreiging voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis, tapuit en grutto.

Ecologen Chris Smit en jurist Arie Trouwborst maakten zich in 2020 nog hard voor een proefproces tegen huiskatten en hun baasjes. Huiskatten zijn volgens hen de aller schadelijkste exoten, die niet in de natuur horen. "Het Europees natuurbeschermingsrecht is onverbiddelijk: de kat mag buiten niet loslopen", zei Trouwborst.

Vrijwilligers van de Wildbeheereenheid op het eiland plaatsen nu kooien in de natuur in de hoop katten te vangen. 

Mooi dat die katten daar op Texel worden weggevangen. Jagers doen in de natuur veel meer dan schieten, ook wildbeheer, maar het woord jagers mocht kennelijk absoluut niet gebruikt worden.

Wildbeheerders, ik gruw van dat taalgebruik, want we zijn met dat taalgebruik toch weer mooi in de frame-fuik van de Groene Khmer gezwommen. En zeg niet dat ik er niet voor gewaarschuwd heb. Lees dit verhaaltje vooral nog een keer is mijn WC-eend-advies. En doe net als zeg ik: ‘Ik jaag, ik jaag, ik jaag” 

©TheoM
één moment...