Zullen we nog een keer, voordat het voorbij is met de jacht?
Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
Ik bel Z., die met zijn maat G. elk jaar langskomt op de duiven. Normaal komen ze altijd eind juli, als het graan bijna rijp is, maar half juli lijkt het bij ons zomaar gedaan met de jacht.
“Hoezo, Theo”, reageert Z. “raken jullie je jacht kwijt”? Nee, dat is niet het geval. Onze pacht is onlangs nog verlengd. Dat is het probleem niet. En onze boer is tevreden over ons. Ongevraagd zei hij van de week nog dat de schade aan de erwten en de tarwe hem erg meevallen dit jaar. En hij is van nature niet erg complimenteus, onze boer, die momenten zijn zo zeldzaam dat we ze moeten koesteren.
Nee, dat we de jacht vanaf 16 juli wel op onze buik kunnen schrijven komt door een uitspraak van de Raad van State over het Faunabeheerplan Noord-Holland, die ook voor ons consequenties lijkt te hebben.
De KNJV schreef erover op hun site toen het probleem zich nog tot de schadebestrijding in Noord-Holland leek te beperken. En er wordt daarin gehint op de noodzaak van het gewenste gesprek met de Minister. Dat gesprek heeft inmiddels plaats gevonden en daarover schrijft de KNJV: “Na afloop van het gesprek waren de organisaties gematigd positief”. Tja, gematigd positief…
En nu, een paar weken later staat in onze provincie Zuid-Holland niet alleen het beheer en de schadebestrijding na half juli op de tocht; ook de jacht kunnen we daar in het najaar mogelijk op onze buik schrijven.
Letterlijk schrijft de FBE Zuid-Holland: “Er wordt ingezet op het mogelijk maken van de Jacht in seizoen 2023-2024”, maar ook “We kunnen echter niet uitsluiten dat nieuwe juridische procedures een risico gaan vormen voor de uitvoering van de jacht”.
Hoop doet leven, ik weet het, maar ik weet ook dat hoop slechts een uitgestelde teleurstelling is. Einde jacht, het lijkt slechts een kwestie van tijd. Halali, kan binnenkort geblazen worden.
“Heb ik er misschien overheen gelezen, Theo? Ik kan mij niet herinneren dat er iets over in De Jager stond”. Nee, Z. heeft niets gemist. De KNJV mogelijk wel. Want als die uitspraak zulke ver strekkende gevolgen heeft voor het populatiebeheer, de schadebestrijding en mogelijk ook voor de jacht, dan zou je daar van de grootste belangenbehartiger toch niet alleen informatie, maar ook een standpunt over verwachten? De NOJG publiceerde wel over deze rampzalige situatie, de KNJV -ik checkte het zojuist nog een keer- niet.
Fazant, wilde eend, haas, houtduif, konijn, vos, kraai en kauw; het is hier voorbij, allemaal voorbij vanaf 16 juli. En dan zijn er ook nog lopende procedures die consequenties kunnen hebben voor onder andere de ganzenbestrijding.
Je zou verwachten dat de KNJV voor minder op de barricaden zou gaan en dat onder jagers om het op zijn Rotterdams te zeggen, de pleuris zou uitbreken. Maar niets van dat alles. Maar ja, als je als belangbehartiger informatie ‘onder de pet’ houdt, gaat voor ‘stille diplomatie’, oproept om de ‘rangen gesloten’ te houden, dan staan intern misschien wel alle ‘neuzen dezelfde kant op’, maar dan loop je verhoogd risico dat je zo maar de slag mist. Want onderschat de tegenpartij niet. Die heeft een consequent doorgevoerde strategie. Het is een netwerk dat er op uit is de jacht af te schaffen. We worden aangevallen en onze belangenbehartigers gaan daar slecht mee om. Er ontbreekt een centraal en helder doel, uitgewerkt in een strategie, met de leden gedeelde koers en voldoende vrijgemaakte middelen.
“Maar daar bel ik niet voor, Z. Het was niet mijn bedoeling om een zwartgallig verhaal op te hangen. Ik bel om te vragen of jullie op woensdag 12 juli zin en tijd hebben om op de duiven te komen? Het zal wellicht voor mooi iets te vroeg zijn, het graan zal nog even nodig hebben. Dus een ‘gegarandeerde’ trek van de blauwen zit er niet in. Maar ik denk dat het voor jullie niet de moeite is om dan zo’n eind te rijden…”
Zijn antwoord doet mij goed. “Natuurlijk, komen we graag, Theo. Duiven of geen duiven. We laten zo’n traditie toch niet zomaar uit onze vingers glippen. Jagen is zoveel meer dan schieten. We gaan in ieder geval wat rondkijken, misschien hebben we geluk en vliegt er toch wat. En we gaan een hapje eten. We komen de dag vast wel door. Gezelligheid, het samen zijn, ook dat is jagen”.
Zo ga ik dus binnenkort, voordat het allemaal voorbij is, nog een keer met mijn maten Z. en G. op de duiven.
De samenvatting van en door de FBE Zuid-Holland (23 mei 2023)
Overige juridische procedures:
©TheoM
De samenvatting van en door de FBE Zuid-Holland (23 mei 2023)
Soort | Wat staat vast? | Opmerkingen |
---|---|---|
Vos | Geen beheer (vrijstelling en/of ontheffing) vanaf 16 juli 2023 | Afhankelijk van onderbouwing en uitspraak Raad van State is er beheer, provinciebreed of per regio, mogelijk; op zijn vroegst na de zomer. |
Konijn | Geen jacht en ook geen beheer (vrijstelling en/of ontheffing) t.b.v. landbouwgewassen vanaf 16 juli 2023 | Beheer (vrijstelling en/of ontheffing) op specifieke locaties ter bescherming van volksgezondheid en openbare veiligheid blijft mogelijk (tenzij een rechter hier ook op ingrijpt). |
Fazant, wilde eend, haas, houtduif | Er wordt ingezet op het mogelijk maken van de Jacht in seizoen 2023-2024. | Geen beheer (vrijstelling en/of ontheffing) vanaf 16 juli 2023. Er zijn risico’s voor de uitvoering van de jacht gezien de staat van instandhouding en het vatbaar zijn van het goedkeuringsbesluit faunabeheerplan voor bezwaar en beroep. Afhankelijk van de onderbouwing is er beheer per locatie ter bescherming van landbouwgewassen mogelijk; na opbouwen schadehistorie. |
Zwarte kraai | Geen beheer (vrijstelling en/of ontheffing) vanaf 16 juli 2023 | Afhankelijk van onderbouwing is er beheer, provinciebreed of per regio, mogelijk ter voorkoming van predatie; op zijn vroegst na de zomer. Afhankelijk van onderbouwing is er beheer per locatie ter bescherming van landbouwgewassen mogelijk; na opbouwen |
Kauw | Geen beheer (vrijstelling en/of ontheffing) per 16 juli 2023 | Afhankelijk van onderbouwing is er beheer per locatie ter bescherming van landbouwgewassen mogelijk; na opbouwen schadehistorie. |
Overige juridische procedures:
- Faunabeheerplan knobbelzwaan.
Tegenpartijen zijn Dierenradar en de Faunabescherming.
Zitting bij Raad van State is geweest op 4 april. Uitspraak werd niet eerder dan eind mei verwacht en is op 25-06-2023 nog niet binnen.
- Ontheffing reeënbeheer.
Tegenpartij is de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland.
Zitting bij de rechtbank is geweest op 16 februari.
De rechter heeft hierbij een positieve uitspraak gedaan voor het beheer. Alle eisen van de Eisende partijen zijn ongegrond verklaard. Dit houdt in dat het beheer bij de ree gewoon door mag gaan.
- Ontheffingen ganzenbeheer (vier procedures).
Tegenpartijen zijn Animal Rights/Fauna4life en de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland.
Nog geen zittingen bij rechtbank gepland.