KJV #37 - De jachtexpositie in Ellert en Brammert

Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
De Corona maakte dat we in 2020 de vakantie noodgedwongen in ons eigen land doorbrachten. Met enig geluk konden we in Drenthe nog een mooie bungalow huren
We hebben daar genoten, lekker weer, mooie natuur, veel wild gezien, de ‘wolvencameraval’ van Natuurmonumenten ontdekt en veel, heel veel gewandeld. En we bezochten daar ook het openluchtmuseum ‘Ellert en Brammert’, zogenoemd naar de twee wildemannen die volgens een sage daar ooit leefden in een hut die onder het heideveld was gegraven. Ze leefden als stropers en geen mens waande zich veilig, daar op het Ellertsveld. 
Het museum geeft een indruk van het vroegere leven in plaggenhutten tijdens de afgraving van de venen in die streek. De omstandigheden waaronder die mensen moesten leven dringt bij mij de parallelliteit met de zogenaamde slaafgemaakten op, maar dat is een ander onderwerp. 

Nu dus over het openluchtmuseum en de jacht, want in het museum zijn een aantal deelexposities, en een daarvan gaat over de jacht, reden voor ons het museum te bezoeken, nadat we een bericht hadden gelezen dat dat KNJV, die de expositie lang verzorgde er mee was gestopt. Gelukkig wilde de NOJG het voortzetten.In een nieuwsbericht van de KNJV las ik dat “tienduizenden bezoekers – meest kinderen – hebben gezien welke dieren in onze provincie leven. Daarmee raakten de veelal jonge bezoekers bekend met de grote verscheidenheid van voorkomende dieren en verantwoordelijkheid van die jagers hebben in het beheer van deze dieren”.
Maar ja, ik las ook dat “De Jagersvereniging heeft besloten andere prioriteiten te leggen”, ondanks dat de expositie een kans biedt “om een pakkend beeld van fauna en jacht neer te zetten” en dat 
“De aanwezige preparaten kosteloos worden overgedragen aan de NOJG en we wensen de vereniging succes met het in standhouden van de tentoonstelling. Wij zijn hen dankbaar voor het overpakken van deze uitdaging (..)”.

Ik vind het jammer dat de KNJV meende hun prioriteiten elders te leggen ondanks de tienduizenden bezoekers, maar des te mooier is het, dat de NOJG de expositie wilde overnemen en voortzetten. Het is en niet alleen voor de leden van het Groene Gilde, een bezoek meer dan waard.

Waar ik nog op zit te kauwen is het zinnetje “Jagersvereniging draagt expositie kosteloos over aan NOJG”, het lijkt haast een gunst…

©TheoM
één moment...