De Plezierjager

Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
Ja, laat ik het maar bekennen, ik jaag voor mijn plezier. Want stel je voor dat ik er geen genoegen in zo scheppen, nou dan zou jagen iets zijn dat ik snel zou inruilen voor een andere activiteit. Ik kom tot deze bekentenis omdat ik bezig ben een overlopertje te verwerken. En zo kwam P. in mijn gedachten. Die noemt zichzelf Plezierpoelier. 
Waarom hij dat doet? Nou, gewoon omdat hij het leuk vindt om wild voor eigen gebruik te verwerken. Gewoon dus zeggen, waar je voor staat. Vele jagers doen dat ook. Promoten wat zij doen. Gaan discussies niet uit de weg. Geven gastlessen op scholen. Timmeren aan de weg als jager. Voorbeelden legio; zie ook hier: De dag van de Jager

‘Ja, maar jullie schieten voor de lol’. Kijk, die uitspraak gaat mij te ver, want ja, het schot hoort erbij, maar het is het sluitstuk.  Jager ben je 365 dagen per jaar. ‘Het schot is de paukenslag van de symfonie die Jacht heet’, citaat van Wil Huygen, een groot schrijver, ook van jachtverhalen.

Neem nu de mooie zware overloper die ik aan het portioneren ben om het vlees zo in de vriezer te kunnen bewaren. Wat is allemaal aan het schot voorafgegaan? Nou, als ik mij beperk tot deze wildsoort en tot dit jaar, is die symfonie al maanden geleden begonnen.

De wildstand wordt intensief gemonitord, met geprotocolleerde tellingen. Tweemaal worden de wilde zwijnen geteld en de uitkomsten gelegd naast de nachttellingen. De uitkomsten van de trend die de tellingen laat zien zijn bepalend voor de afschotplannen. Want afschot is noodzakelijk.

Noodzakelijk in verband met de verkeersveiligheid, op de Veluwe jaarlijks zijn er rond de 500 verkeersongelukken met wilde varkens. Niet alleen de betrokken auto’s moeten worden weggesleept, er vallen soms ook gewonden bij die dan medische verzorging nodig hebben. 

En van de betrokken varkens overleeft volgens de FBE ongeveer 20 % de impact van de aanrijding, die zijn (zwaar) gewond en worden met een gespecialiseerde zweethond nagezocht om ze uit hun lijden te kunnen verlossen. Die moeten, net als de overige 80% van de varkens, daarna worden afgevoerd.

Gespecialiseerde teams zijn hiervoor 24/7 paraat, net als de BOA’s, die ook daarnaast ook belast zijn met de bestrijding van stroperij.

Talloze uren zijn gaan zitten in diverse veldwerkzaamheden.

En ja dan komt, uiteindelijk, het moment dat de jager met zijn geweer het veld in gaat. Want afschot is noodzakelijk, niet beheren is creperen. Dat wisten jagers altijd al, maar weet de overheid na het debacle van de Oostvaardersplassen inmiddels ook. Nu nog handelen svp, want de gedachte dat de natuur het zelf wel regelt is gebaseerd op wensdenken dat voor veel dierenleed zorgt.

En jagen is niet zomaar het veld in lopen en wat schieten. Nee, het vergt vaak talloze malen aanzitten. Uren gaan er mee heen. En dan, soms, krijg je dan aanloop. Past het wild dat je bezoekt in het afschotplan? En je maakt zo nodig je keuze. En dan, pas dan komt het schot.

“Het schot is de paukenslag van de symfonie die Jacht heet”, zo is het maar net.

De gedachte dat je dat allemaal niet door betrokken, opgeleide en gekwalificeerde jagers, maar door beroepskrachten kan laten doen? Het is niet alleen onhaalbaar, maar ook nog eens onbetaalbaar.

En daar komt, in mijn geval nog bij, het verwerken van het stuk wild dat ik heb geschoten Het is letterlijk van schot tot bord, oogsten en verwerken van het mooiste bio-vlees dat er bestaat.

Bijvoorbeeld in dit recept gebaseerd op suggesties van Onno Klein, in de Volkskrant.

©TheoM


‘Hongaarse’ wildzwijnstoof


Voor 4 personen:
  1.  1 grote, gesnipperde ui
  2. 50 gram boter
  3. 3 eetlepels bloem
  4. 1 gulle lepel paprikapoeder
  5. 800 gram wildzwijn, in stukjes
  6. 2 dl wildfond
  7. zout
  8. 50 gram zuurkool spek
  9. 250 gram bospaddenstoelen
  10. 2 dl zure room

Bereidingswijze
Bak de ui glazig
Strooi er de bloem over en blijf roeren tot het goudgeel wordt
Haal de pan van het vuur en voeg de paprikapoeder toe, roer
Vlees (dus niet aanbraden!) erbij en de wildfond
Zout toevoegen
Pan op het vuur, deksel erop en langzaam gaar sudderen
1½ à 2 uur, zo nodig water toevoegen
Bak de spekjes zachtjes uit in een koekenpan
Maak de paddenstoelen schoon en snijdt in grote stukken. 
Dep grondig droog met keukenpapier
Doe ze bij de spek en smoor ze op laag vuur nog een minuut of 5
Ze zullen vocht loslaten maar dat geeft niet
Roer op het laatst de zure room met de spek en paddenstoelen door de stoofpan
één moment...