De jacht op vogeltjes
Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
Door P., de plezierpoelier, werd ik op het spoor ervan gezet. Vogelgeluiden hoor ik sinds de aanschaf van mijn akoestische hulpmiddelen weer. Heel goed zelfs, maar herkennen welke vogels ik eerder niet en nu wel weer hoor, daar was nog volop ruimte voor verbetering.
Er zijn natuurlijk wel vogels die ik al kende. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die meestal maar niet altijd jacht gerelateerd zijn. Zoals de bejaagbare ganzensoorten. En de raaf, kraai, kauw, ekster en gaai. En natuurlijk de patrijs, de kwartel, fazant, wilde eend en houtduif, het gefluit van de smienten. Ja, als het om ‘jachtvogels’ gaat ben ik aardig bij de tijd. Niet in de laatste plaats omdat ik, jager van de oude stempel, door mijn ‘mentoren’ daarin ben meegenomen.
Maar zo’n praktijkopleiding op het gebied van vogels heb ik nooit gekregen. Misschien ook omdat vele vogelaars anti-jacht bleken en ik nooit een goed contact met ze heb gekregen. Ik voeg er snel aan toe dat er natuurlijk vele liefhebbers van met name de weidevogels zijn, die donders goed begrijpen dat er aan predatiebeheer niet te ontkomen valt als je de weidevogels wilt redden. Maar zover is hun Vogelbescherming nog lang niet.
Die plezierpoelier uit P. stuurde mij dus informatie over de app Merlin Bird ID en het is absoluut een verrijking voor de stille uurtjes die ik op de hoogzit doorbreng. Hij laat bij elk vogelgeluid zien om welke vogel het gaat.
Nu fluiten vogels vaak door elkaar, maar dat is voor de app geen probleem. Door een kleurtje geeft hij aan welke vogel je op dat moment hoort. Over die soorten heeft de app ook veel achtergrondinformatie. En bij elke soort geeft hij aan of die soort zeldzaam is (rode punt) of ongewoon in jouw regio of jaargetijde (oranje).
In het begin worstelde ik wat met het technische Engels in de gebruiks- en installatieaanwijzingen, maar dat probleem was snel opgelost toen ik ontdekte dat je hem ook met Nederlands als voorkeurtaal kan instellen.
Inmiddels groeit de lijst van vogels die de app signaleert harder dan de gestaag groeiende lijst van vogels die ik herken. Het is ongekend wat een vogelleven er tot dusver voor mij verborgen bleef, om het huis en in de polder.
Een greep uit mijn ‘score’ die ik zonder de app niet herkend zou hebben: de Goudvink, de
Zanglijster (de Merel herkende ik wel, maar het verschil niet), de Staartmees (Pimpelmees en Koolmees idem dito), de Fitis, Boompieper, Zwartkop, Gekraagde Roodstaart.
En over mijn waarneming van de Hop, die ik wel herkende, liet hij weten dat die in onze regio zeldzaam is, net zoals de Roerdomp, hier gewoon midden in het dorp.
Nou vind ik dat er op een hoogzit nooit sprake is van verloren uurtjes, je bent immers in het veld, maar toch, voor de, laat ik het maar ‘stille’ uurtjes noemen, vind ik de app een prachtig ding.
Toen ik P. liet weten van mijn ervaringen met deze app en met hem mijn ‘score’ doornam, was hij niet onder de indruk. Maar ja, hij laat de app ook opnemen tijdens zijn fietstochten en komt aan gigantische lijsten. “Maar het mooiste vind ik de waarnemingen van de Zeearend en de Visarend, Theo. Gewoon hier in de tuin. Ik heb ze hier nooit gezien of gehoord, maar kennelijk heeft de app ze wel gesignaleerd. De Biesbosch is immer hier niet zo ver vandaan”.
En soms krijg ik de meest onwaarschijnlijke meldingen. Maar als ik dan op waarnemingen.nl ga kijken, blijken die vogeltjes, zoals sneeuwgans, zwarte roodstaart , Steltkluut, waterral en de Iberische Fitis, wel degelijk in mijn buurt voor te komen.
Een verrijking vind ik dit instrument, die je in staat stelt nog veel meer dan voorheen van de natuur te genieten ook als het niet om wild gaat. Maar pas op: het lijkt verslavend. R. installeerde de app ook en maakt nu zelfs ’s ochtends een extra rondje op de fiets. Bijna dagelijks krijg ik een update van zijn ‘tableau’.
En toen we van de week op de Veluwe waren, in de hoop daar een bok te kunnen schieten, stootte hij mij aan en fluisterde: “Tjiftjaf”. Nou is dat een onomatopee, een vogelsoort die zijn eigen naam zingt, maar toch. Hij herkende het vogeltje spontaan.
“Wat zeg je, hoe heet zo’n vogelsoort, Theo?” Tja, R. is onze eigen Willie Wartaal, dus om daar nou zo’n moeilijk woord in te gooien. Hij snapt het. “Je bent een Pestvogel, Theo”.
Je zou willen dat er ook zo’n app komt die het geluid van hazen kan detecteren. Als dan ook de Vogelbescherming die app gaat gebruiken zouden hun tellingen over de hazenstand vast heel anders uitpakken.
©TheoM