Wezel vs. Hermelijn
Gepubliceerd op , in Handmatige Selectie
Wezels en hermelijnen, ze lijken als twee druppels water op elkaar. Zeker op foto's maar ook in de natuur zijn ze moeilijk aan te spreken als je de verschillen niet kent. Toch zijn er enkele duidelijke kenmerken waardoor je hermelijnen en wezels uit elkaar houdt. In deze serie voorafgaand aan het jachtexamen tonen we video's van sterk op elkaar lijkende diersoorten zodat je beter leert aanspreken.
Handmatige Selectie
Jachtvideo's
-
Hunting In The Wild With Aimpoint #hunting #wildhunting #wildanimal #wildboar
-
The Latest Episode Of Steven Rinella's Rough Cuts Is Live. #meateater #fueledbynature
-
Winners! 1,000,000,000 View Giveaway!!!
-
First Buck Monster
-
Josh James New Zealand Adventure Vlog 209 Red Deer Roar Part 3 - Wilderness Expedition Chasing Stags
-
Deer Manager Police Gun Grab #fieldsportsbritain
De Wezel
In deze video zie je Ozzy, een jonge wezel die in een dierenopvangcentrum is grootgebracht. Met uitzondering van de wintervacht zie je duidelijk alle hieronder genoemde aanspreekpunten.
De Hermelijn
Hermelijnen hebben hele bijzondere technieken waarmee ze konijnen verschalken. Naar het standaard besluipen, rennen en vangen kunnen ze zich dusdanig gestoord gedragen dat het konijn alleen maar verbaast kan toekijken tot dat het te laat is...
Wezel en hermelijn: de verschillen
Hieronder leer je meer over de verschillen. Ga bij twijfel nooit af op één kenmerk, zeker als het gaat om lichaamsgrootte en andere relatieve aanspreekpunten.
Lichaamsgrootte
Een hermelijn is ongeveer anderhalf keer langer dan een wezel en tot wel zes keer zo zwaar.
Een hermelijn is dus een beduidend forser dier, de kop-romp lengte van een volwassen hermelijn varieert van 16 tot 31 cm, tegenover zo'n 16.5 a 22cm lengte van de wezel.
Een wezel is dus ongeveer gelijk aan de lengte van een mensenhand. De hermelijn heeft bijna het formaat van een klein konijn. Als er geen duidelijke vergelijking mogelijk is, is dit het minst belangrijke punt om beide soorten aan te spreken.
Staartlengte
De staart van een wezel is kort, ongeveer 6cm bij een volwassen mannetje. De staart van een hermelijn is beduidend langer tot wel 12cm.
De staartpunt
Een hermelijn heeft jaarrond een zwarte staartpunt
Absoluut kenmerkend voor de hermelijn is dat de staartpunt jaarrond zwart is. Deze is voor de wezel altijd gelijk aan de rest van de vachtkleur.
Vachtkleur
In de zomer hebben beide dieren een roodbruine vacht aan de rugkant met een witte buik. In de winter is de hermelijn, met uitzondering van de staartpunt, helemaal wit.
De wezel kan dan ook helemaal wit zijn, inclusief staartpunt, maar ook gevlekt of onzuiver wit, zeker in deze regio.
Scheidingslijn
De scheidingslijn tussen buik- en rugkleur van een wezel is grillig terwijl die van de hermelijn strak loopt. Ezelsbruggetje: De buiklijn is als de W van Wezel.
Nota bene: in verschillende posities kan de grillig gevormde buiklijn van de wezel vrijwel recht overkomen.
Witte oorrand
De hermelijn heeft een duidelijke witte oorrand. De wezel heeft dit niet al kan deze iets lichter van kleur zijn, zeker door invloed van het licht.
Het vlekkie aan het bekkie
De wezel KAN onderaan bij de zijkanten van de bek een vlekje hebben in de rugkleur. De hermelijn heeft dit sowieso niet.
Jachtexamen
donderdag 19 april is het al zover, nog iets meer dan één week. Tot en met woensdag 18 april plaatsen we elke dag filmpjes met daarin twee sterk op elkaar lijkende diersoorten zodat je beter kan oefenen om ze uit elkaar te houden.