Grofwild villen zonder te ontweiden en zonder haar op het vlees

Gepubliceerd op , in Handmatige Selectie
In dit filmpje zie je een alternatieve manier van villen. Een witstaart hert wordt gevild met een methode waarbij je weinig tot geen haar op het vlees krijgt. Omdat het hert weid geschoten is wordt bij het slachten van buiten naar binnen gewerkt zodat de ingewanden in het hert blijven. De haasjes zijn ten slotte toch niet meer te gebruiken.


Villen
Het hert wordt aan de achterlopers opgehangen en de voorlopers worden met behulp van touw ook opengespannen. Erg handig als je geen vrienden in de buurt hebt die je kunnen helpen. 
Het vel wordt aan beide kanten van de voorloper naar de achterloper opengehaald langs de gekleurde rand. 
Vervolgens wordt de zijkant van de pens vrijgemaakt. Waarna het kruis vrijgemaakt wordt en de huidflap naar achteren gewerkt wordt. Hiervandaan is het een makkie om langs de rug naar de grond te werken. Even de staart vrijmaken en je trekt het vel zo naar beneden.

Slachten
In de tweede helft van het filmpje wordt het deer gevierendeeld. Omdat het hier gaat om een weidwond houden ze de pens in takt. Ze werken van buiten naar binnen door eerst de voorlopers bij de schouders af te snijden, de filet's vrij te maken en als laatste de achterlopers netjes te verwijderen. 

Werk je handen tussen de filets en de vliezen om de meeste vliezen aan het karkas te houden en van de filets af.
één moment...