Zij jaagt! Vrouwen in de jacht

Jagende vrouwen staan centraal in deze expositie te Kasteel Doorwerth.
Hoewel jagen vroeger een typische mannenactiviteit waren jagende vrouwen zeldzaam maar niet onbekend. Tegenwoordig nemen steeds meer vrouwen deel aan de jacht, het is nu verre van uitzonderlijk. Zowel als voorjager, valkenier en juist ook als jager met geweer. 
Zowel in Nederland als in het buitenland neemt het aantal jagende vrouwen hand over hand toe. Dit zie je ook terug in het aantal en de grote van het aantal jachtverenigingen voor vrouwen. Maar hoe ging dat nou vroeger, welke rol speelden de dames in de jacht, hoe ging dat in zijn werk?

In het prachtige kasteel Doorwerth staan deze jagerinnen van weleer centraal tijdens deze zomerse expositie.

Vanouds waren de mogelijkheden om te jagen voor vrouwen beperkt. De valkerij was bij een uitstek een vorm waaraan de vrouw wel deelnam, zoals de roemruchte Jacoba van Beieren. Enkele eigenzinnige vrouwen trokken zich niets van geschreven en ongeschreven regels aan, zoals de eigenaresse van kasteel Doorwerth in de 18de eeuw, Charlotte Sophie Bentinck. 

Van dergelijke beperkingen heeft de 21ste eeuwse vrouw in elk geval geen last meer: zij mag jagen, en zij doet het ook. Daarbij worden motieven als duurzaamheid en weten waar je voedsel vandaan komt verenigd met de sportieve uitdaging van de jacht.
één moment...