Nimrod 2024

Op maandag 11 november wordt er in Overijssel gestreden om de titel ‘beste jachthond van Nederland’. Een spannende exercitie want een hond mag maar een keer in z’n leven meedoen met de Nimrod. In totaal strijden 18 jachthonden en hun baasjes om de titel. De jachthonden zijn getraind op het ophalen van wild waar op geschoten is tijdens de jacht zoals ganzen of hazen. 

Drie proeven 

Pas op de wedstrijddag zelf krijgen de baasjes, die voorjagers genoemd worden, te horen welke proeven ze precies moeten uitvoeren. In totaal moeten er 3 jachtproeven worden afgelegd en elke proef bestaat uit drie onderdelen waarin de hond een apport moet terugbrengen. In de proeven wordt de jachtpraktijk in Nederland zo goed mogelijk nagebootst. De deelnemende hond heeft te maken met geweerschoten, afleiding door andere honden, zwemmen door water en zoeken in dichte bosschages. Omdat de hond slechts eenmaal in zijn leven kan deelnemen is de spanning onder de deelnemers extra groot. De hond en zijn voorjager die de meeste apporten met de hoogste beoordeling terug brengt wint de felbegeerde Nimrod Bokaal. 

Fenomenale samenwerking

Om op de Nimrod te staan hebben baas en hond al een lange weg afgelegd. Ze trainen jarenlang elke dag, voordat ze uiteindelijk mogen deelnemen aan de Nimrod. Alleen de jachthonden die in de voorbereidende wedstrijden, genaamd de Map A Meervoudige Apporteerproeven, het beste resultaat van hun ras hebben behaald krijgen een uitnodiging voor de Nimrod. Het vloeiende samenspel tussen de jachthond die aan het werk is, en zijn voorjager is geweldig om naar te kijken. We moedigen je dan ook van harte aan om de Nimrod te bezoeken om dit schouwspel met eigen ogen te komen bewonderen op 11 november. één moment...