Review van 'De Jaagster'

Gepubliceerd: , in Artikelen
Ik las het boek “De Jaagster´ van Pauline de Bok, ooit zelf niet bepaald een voorstandster van de jacht.
Het speelt zich af in de jagerswereld, maar is niet zomaar een jachtboek. Het gaat over véél meer. Het is ook geen typisch mannenboek of vrouwenboek.

Het speelt zich af aan de grens met de voormalige DDR. Het gaat over twee vrouwen, uit twee recente tijdperken en met totaal verschillende achtergrond en van totaal verschillende leeftijd. Het speelt gedeeltelijk in de koude oorlog, en in de tijd erna. Het gaat over verlopen idealen, over activisme en over wat kleinschalige spionage. Het gaat over jachtdrift en compassie met dieren, over bloed aan de handen, over moordlust en over nog veel meer.

En ook bevat het een beetje prachtige erotiek, even basaal en ongrijpbaar als de jachtdrift, die de schrijfster subtiel in het zelfde kader plaatst.

Kortom, het gaat over mensen.

Literair gezien is het boek zeker van niveau, prachtig om te lezen dus. En ook spannend.

Een verjaardagscadeau voor die kennissen van u, die niet goed begrijpen waarom u jaagt.

Dit boek zal niets veranderen aan de opvattingen van degenen bij wie het sentiment t.o.v. het dier bovenaan staat of van de extremisten, die het liefst de jagers afgeschoten zien.

Ook de vele, vele mensen, die de jacht als een realiteit accepteren, maar toch huiveren bij het idee, zullen na lezing niet onmiddellijk naar het geweer grijpen. Maar hopelijk zullen ze iets meer herkennen van het jachtinstinct…... La condition humaine.

Of, zoals Pauline de Bok hier al schreef: …het is overmoed onszelf boven de natuur te verheffen, ónze natuur, in ons schuilt ook een jager.

De Jaagster.
Uitgeverij Atlas C,
ISBN:   9789025440916

Deze review is geschreven door Paul Bouwmeester
één moment...