Onvermoede wildschades

Gepubliceerd: , in Artikelen
Aangezien ik zelf maar zeer ten dele iets van de landbouw meegekregen heb, had ik geen idee van wat wildschade eigenlijk voorstelde. Ik had wel vaak gezien hoe wilde zwijnen in een nacht een weide konden verbouwen. En toen we nog niet zo lang geleden bijna overal in ons land de konijnen massaal in de wegbermen zagen zitten, kon ik ook wel een beetje mijn conclusies trekken. Maar een gesprek met een boer kan vaak wat meer inzicht geven.
Dus vroeg ik eens aan een boer, wat die paar hazen nou voor schade konden doen. “Nou”, sprak hij, “op een dag zetten we een hectare jonge slaplantjes. De volgende morgenvroeg liep ik naar het veld en zag 7 hazen weghuppelen. Over bijna de volle lengte waren 2-3 meter breed alle planten eruit gevreten”.

Kraaien kunnen dit ook goed.
Houtduiven ook.

Houtduiven worden in Brabant koolduiven genoemd: ze eten graag een spruitje mee uit de top van de plant en beschijten ondertussen de onderliggende spruiten, die daardoor onverkoopbaar worden.
Mezen pikken graag een heel klein beetje uit een rijpe peer, die vervolgens gaat rotten. Maar maak u geen zorgen, mezen worden niet bejaagd!
Mollen werpen zoals bekend molshopen op. En we weten dat de mol zeker ook nuttig is, omdat hij onder de grond insecten en larven vreet, die plantenwortels aanvreten. Maar wanneer er veel molshopen zijn en het gras gemaaid wordt, wordt dit gras zwaar verontreinigd met de opgeworpen aarde. De koeien houden daar niet van en laten dat gras liggen.

En zo zijn er meer schades, die je als buitenstaander nooit zou vermoeden.

In de zomer van 2022 had de regering het plan de hazen- en konijnenjacht sterk te beperken. Het ministerie opende een internetconsultatie-site, waarop iedereen zijn mening mocht geven. Buiten de jagers, actiegroepen en dierenliefhebbers, reageerden ook wat mensen uit het bedrijfsleven.
Hieronder een kleine selectie met deels onverwachte schades.

Beste mensen. Wees aub verstandig.
Natuur is belangrijk maar dat is betaalbaar voedsel ook. Onderschat dit aub niet.
Wij persoonlijk hebben een vollegronds groentebedrijf van grote omvang. Wij verzorgen met ons bedrijf jaarlijks zo’n 30.000.000 borden van gezond en veilig en betaalbaar voedsel. Onze grootste kostenpost is wildschade. Dit loopt in de honderdduizenden euro’s per jaar. In moeilijke jaren is dit bijna niet op te vangen. Als dit door stoppen van de jacht nog erger wordt dan kan dit gevolgen hebben voor vele duizenden gezinnen. Wees dus verstandig in jullie besluiten en laat die niet leiden door emoties van mensen die ver van de realiteit staan. Bedankt voor uw aandacht. 

P J Laan en zn Andijk bv

In de omgeving van Zundert waar ontzettend veel boomkwekerijen zijn is de schade groot. Worden planten net gezaaid of gestekt, worden ze aangevreten door hazen, konijnen, duiven, kraaien kauwen etc. En als ze dan toch groot mogen worden, dan vreten reeën de toppen eruit waardoor de planten/bloemen niks meer waard zijn. De schade is enorm.

Konijnen zijn schadelijk en gevaarlijk voor met name sporters op grassportvelden. Indien er een verbod op de jacht komt op sportparken, kan dit veel gevaarlijke blessures opleveren.

Jos Opdam, Dieren

Gezien u voornemen om de hazen en konijnen jacht te sluiten hierbij het volgende.
Hazen- en konijnenjacht is op ons terrein onderdeel van het veiligheidsbeleid.
Dijkdoorgraving wordt niet geaccepteerd door de BRZO (Besluit risico’s zware ongevallen)
Uit bovenstaande blijkt dat beheersing van hazen en konijn mogelijk moet zijn en wel op een zo weidelijk mogelijke manier. Dit is dan alleen mogelijk binnen het huidige jachttermijn voor Haas en Konijn. (najaarsbejaging)

Zeeland Refinery (flora en fauna medewerker K van Sluijs)

Als akkerbouwer hebben wij veel belang bij het bejagen van de hazen. In onze bloemzaden en suikerbieten zien wij de laatste jaren de schade flink toenemen. Wij zouden veel schade hebben in onze gewassen als het Haas niet meer bejaagd mag worden. Bij de tellingen zien we de laatste jaren het aantal juist oplopen in plaats van afnemen. Oftewel een goede beheersing van de populatie.

MTS H.J Poot & zonen 
Poortvliet

Wij maken deel uit van de TCO Opheusden, dat is het laanboom centrum van Europa.
Daar hebben we veel schade van vraat door haas en konijnen, en van kraaien die de toppen eruit zitten.
Geschatte schade is meer dan 250 duizend euro per jaar

Gebroeders van Eldik 
Opheusden

Er zijn al veel te veel konijnen en de kraaien zijn nu al een probleem, dit loopt dalijk volledig uit de hand. Er mist nu al 30 procent van onze maisplanten doordat de kraaien deze opeten.

V.O.F Luiten Batshuus 
Aalten

Om bloembollen te kunnen blijven telen is het noodzakelijk om haas en konijn te blijven bejagen. Bloembollen komen al boven de grond voordat ander groen beschikbaar is waardoor zij vaak afgevreten worden. Ook brengen hazen en konijnen bacterieziekten zoals geelziek over. Gevolg is heel veel schade aan de betreffende partij.

Bloembollenkwekerij A.J. Kroon & Zn.
Breezand


@ Paul Bouwmeester
één moment...