Help mee: bestrijd het Coronavirus

Gepubliceerd: , in Artikelen
“Wees onverschillig naar de zaken die geen verschil maken” – Marcus Aurelius

Dit stoïcijnse advies van de Romeinse keizer Marcus Aurelius klinkt misschien wat bot maar het helpt je kritisch te denken en effectiever te handelen. Ligt iets buiten je invloedssfeer dan maakt het niet uit wat je doet, het heeft dan ook geen nut je daar druk of zorgen over te maken. Door dat te laten hou je tijd, energie en capaciteit over voor de zaken waarin je wel verschil kan maken.

Hoe Maak Jij wel Verschil?

Soms zitten kansen in onverwachte hoeken. Blijf alert op handige manieren waarop je bij kan dragen aan het verbeteren van de huidige situatie. Zoals je ook zal merken in dit artikel. Zoals altijd begint en eindigt alles met de basis:

De Basis: Voorkom Verspreiding

Het allerbelangrijkste is en blijft voorkoming van verspreiding. Ja, waarschijnlijk krijgen we vroeger of later bijna allemaal het virus. Echter, door de verspreidingskans te verminderen verlagen we de druk op het medisch systeem.  Voor ons particulieren maakt het geen verschil wat het aantal zieken doden zijn of de percentuele verhoudingen hier tussen. Daar hoeven we ons niet op te richten. Waar kunnen we ons wel op richten, waar kunnen we wel verschil maken: 
 1. In het beperken en voorkomen van verspreiding. 
 2. In de kansen voor de zwakkeren in de samenleving te verbeteren
 3. Door de zorgverleners te ontlasten.
Wees dus geen covidioot en volg de aanbevelingen van het RIVM en de rijksoverheid.

Zet Je Computers Aan Het Werk: Folding@Home

Eén van de leden van De Vechtschool, Sanne, kwam gisteren met een geniaal idee:
Laten we allemaal Folding@home installeren op onze computers en laptops. 

Met Folding@home zet je de overtollige rekenkracht van de computers in om potentiële medicijnen voor verschillende ziekten te vinden, nu met name tegen het Coronavirus maar ook virussen en ziekten als Alzheimer, Ebola en kanker. Het mooiste is dat je er nauwelijks wat voor hoeft te doen en de kosten te verwaarlozen zijn:
 1. Je installeert het folding@home programma op je computer
 2. Je laat je computer 24/7 aanstaan.
Het enige wat het je kost zijn 15 minuten van je tijd en een klein beetje stroom per maand. Dus waarom niet? 

Hoe Werkt Folding@Home?

Folding@home is een wetenschapsproject dat inzicht probeert te krijgen in de werking van eiwitten. Het is een project van de Washington University in de St. Louis School of Medicine. Eiwitten vouwen (folding) zich op een bepaalde manier om hun werk te kunnen doen. Dit proces vindt continue plaats en gaat ook wel eens mis. Meestal is er niets aan de hand maar soms kan het negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid. Op basis van rekenkundige modellen proberen wetenschappers inzicht te krijgen in dit proces om zo potentiële medicijnen te vinden. Potentieel, want vervolgens moet gericht onderzoek naar deze kandidaten gedaan worden. Zoals je je kan voorstellen zijn de berekeningen in deze modellen loodzwaar en is er veel rekenkracht nodig. Folding@home gebruikt dan ook een groot netwerk van privé en zakelijke computers om deze zeer zware berekeningen uit te voeren waar een enkele pc honderden jaren (!) voor nodig heeft. Deze oplossing heet ‘distributed computing’. Door mee te doen genereren we samen een virtuele supercomputer waarmee de medische wetenschap geholpen wordt. Je laptop en pc kunnen meehelpen wanneer je slaapt of op je werk bent.  Je zakelijke laptops en computers kunnen meehelpen wanneer je niet op het werkt bent. Meer informatie:

Jagende Ondernemer, Zit Je Personeel Thuis?

Dan is dit een uitgelezen kans om de computers op de zaak aan het werk te zetten. Zet ze nuttig in door op alle werk computers Folding@home te installeren en laat ze 24/7 aanstaan.  Folding@home gebruikt alleen de extra, overtollige, rekenkracht. Dus je komt niets tekort qua werkcapaciteit. Bedenk dat je pc’s er niets van voelen als je personeel thuis werkt of je zaak tijdelijk gesloten is. Ze werken dag en nacht, zeven dagen in de week. En je weet het: laat niet tot morgen wat je vandaag kan delegeren,  dus schakel je systeembeheerder in en zet die pc’s aan het werk.

Installatie En Activatie

Folding@home werkt op Windows, Apple en Linux computers.
 1. Download Folding@home 
 2. Open het gedownloade installatieprogramma en volg de installatie instructies
 3. Open de ‘Web Control’
 4. Kies voor anoniem of geef een identiteit op om jouw bijdrage te meten
 5. Vul team-id ‘246275’ in
 6. Kies voor ‘Any disease’
Vroeger of later krijg je een berekening binnen waarna jouw computer aan de slag gaat. Het programma ziet er ongeveer zo uit:


Bij computers die actieve ventilatoren hebben kan dit wat geluidsoverlast veroorzaken, meestal is ‘Only when idle’ dan een betere keus.

Voor laptops en passief gekoelde pc’s is “While I’m working” vaak ook geschikt, je levert dan een stuk meer rekenkracht t.o.v. de idle optie.

Werk samen in team 'Hunters on the hunt for COVID-19 treatment’

Laten we samenwerken en onze kracht tonen door deel te nemen in hetzelfde team.
Hiervoor is team ‘Hunters on the hunt for COVID-19 treatment’ opgericht met team-id: 246275

Wil je met je eigen team mee doen? Mooi zo, gewoon doen!

TL;DR: Just Do It!

Maak verschil door:

 • Voorkomen van verspreiding
 • Zet Folding@home in
 • Bedenk hoe je jezelf en jouw middelen in kunt zetten voor het oplossen van deze crisis.
 • Dat hoeft de wereld niet te redden. Denk groot en klein. 

Begin dichtbij, help:
jezelf, je familie, je vrienden, zorg- en hulpverleners, chauffeurs, winkelpersoneel en wie het nog meer nodig heeft.

Delen is lief, dat kan via social media en ook op je website of in je nieuwsbrief kun je ook naar dit initiatief verwijzen.

Goodgoan!
Bas de Groot
DeJacht.nl

één moment...