De jacht op houtduiven moet worden gesloten

Gepubliceerd: , in Artikelen
Tja, je zal maar landbouwer of tuinder zijn. En de duiven hebben ‘trek’ op jouw gewassen, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Maar goed, het is slechts een mening. “De jacht op houtduiven zou gesloten moeten worden”. Van wie? Van Vroege Vogels.
Ik heb met het programma een haat-liefdeverhouding. Ooit heette het ‘Weer of geen weer’. De vaste presentator was Bert Garthoff. En het kan zijn dat ik mij vergis, maar toen was het programma meer van de natuur dan nu. Een boute uitspraak? Nee, hoor. 

Laat ik bij het begin beginnen. Het programma begon toen met een vogel, het was immers een natuurprogramma. De VARA-haan was toen nog het symbool van de omroep en kraaide aan het begin van de uitzending. En kan je het je voorstellen, dat de Bart Garthoff van nu, Menno Bentveld dus, een voorwoord zou schrijven in een jachtboek, geschreven door de hoofdredacteur van de KNJV? Nou, dat gebeurde toen dus wel, Garthoff en Arnold van der Wal (Cartouche) deelden hun passie voor de natuur met veel respect. Zonder jacht geen wild! Ja, toen werd het programma nog gemaakt in de geest van Jac. P. Thijsse, één van de grondleggers van Natuurmonumenten. 

Ja, dat is toch wat; De Jacht en haar vereniging en Natuurmonumenten zijn dus eigenlijk loten aan één stam. Waar is het daarna misgegaan? Want zoals ‘Weer of geen weer’ toen vaak flink kon uithalen naar milieuvervuilende bedrijven, doet Menno Bentveld dat nu tegen de jacht. Ergens hebben beide verenigingen een verschillende afslag genomen. Natuurmonumenten is inmiddels een staat in de staat en de jacht, ach ja, de jacht…

Vroege Vogels dus. Daar luister ik vaak naar, probeer dan mijn ergernissen te onderdrukken en vooral te ontdekken waar deze club, die inmiddels ook tot de Groene Khmer behoort, de spotlichten opzet. Niet onbelangrijk, want dit programma dat zich zelf heeft uitgeroepen tot ‘'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu’ is ook de roeptoeter van alles wat anti-jacht is.

Dat ze een item brengen over de staat van de houtduiven in Nederland raakt mij direct. Want de jacht op de houtduiven is één van de mooiste jachtvormen die er is. Mooi & moeilijk!
En nuttig, want als ze ‘de val’ hebben kan de schade die ze toebrengen enorm zijn.Boeren en tuinders zijn dus blij als jagers hen een handje bijsteken om te proberen die schade nog enigszins binnen de perken te houden. En jagers doen het graag, want mooi & moeilijk, maar ook nog eens in meteorologisch mooie maanden. En daar komt ook nog bij: je hoeft er niet absurd vroeg je bed voor uit.

Maar waarom zou de jacht dan gesloten moeten worden? Nou, dat wordt in het programma niet duidelijk. Het schijnt dat het bestand aan duiven is afgenomen in de afgelopen decennia.

Maar nou komt het: volgens de door Vroege Vogels geraadpleegde deskundige, Rob Bijlsma, auteur van het boek ‘Kerken van goud, dominees van hout’, ligt die afname aan van alles, behalve aan de jacht. De jacht heeft aan de mogelijke achteruitgang van duiven niets bijgedragen. Als onderbouwing noemde hij dat de premiejacht op houtduiven in de jaren zestig "helemaal geen enkel effect" op de stand had. Tot zover de deskundige die het programma heeft weten te charteren voor dit item.

Maar toch, toch weet Vroege Vogels het zeker: de jacht op houtduiven moet gesloten worden. Ook al ligt die mogelijke afname van houtduiven aan van alles, behalve de jacht. 
En de schade? Wie draait er dan voor de schade op? Jammer hoor, maar dat onderwerp is geen item in het programma. 
Bent U nog BNNVARA-lid? Steunt U de goede-doelen-loterijen? Doe wat, want zonder jacht geen wild!

©TheoM
één moment...