KJV #30 - Jagen in de UK, ‘a clever shooter is always prepared’.

Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
"Wat weegt dat hert?", vraag ik terwijl ik kijk naar een zwak hert dat ik geschoten heb.
"Twelve Stones"' is het antwoord.
Raar volk, die Britten.
Links rijden bijvoorbeeld.
En afstanden, inhoudsmaten.
Maar ook gewichten.

Tja, ik reageer maar door te knikken.
Ik snap er niets van. Stenen?

Gelukkig legt P. het mij later uit.
1 Stone = 14, Engelse, ponden.
1 Engelse pond = 456 gram.
Pfff, bijna niet uit het hoofd te berekenen, zo’n som.
456 * 14 * 12 = 76,608 kg.

Dus, als na de Corona jagen voor ons in de UK weer mogelijk wordt, kan je beter maar voorbereid zijn. En niet alleen op gewichten, want de Brexit is er niet voor niets en versterkt hun hang naar het Imperial stelsel.

Denk bijvoorbeeld aan de afstanden. Een kilometer is 0,6 mile, een meter is 3 feet 3 inches, maar een meter is ook 1,9 yards.  Een foot is 30 centimeter en een inch is 2,5 centimeter. Het is niet moeilijk, het is gewoon een weetje. En ook goed om te weten tijdens het rijden: 30 miles is 48 km, 60 miles is 97 (autoweg) en 70 miles is 112 km (snelweg).

Of bij het tanken en drinken is de wetenschap dat een gallon 4,6 liter is en een pint 0,5682 liter ook nooit weg. Proost!

En als de jacht van morgen besproken wordt en het weer komt aan de orde, denk dan niet ‘ik zal me maar dun kleden’ als ze zeggen dat het 15-20 graden wordt, want ze denken in Fahrenheit, niet in Celsius. Het vriest dan dus 7 – 10 graden!

En dan is er nog het geld, € 1 is ongeveer £ 0,85, even los van de transactiekosten. Maar ja, één zo’n pond is 100 pence, net als bij ons dus. Maar er gaan stemmen op om weer de shilling in te voeren, 20 shilling zou dan weer 1 pond zijn; 1 shilling is 12 pence. De terugkeer van de treepence, de sixpence, de halfcrown en de crown is dan nog slechts een kwestie van tijd, lijkt mij. Het is nog een mazzel dat ik op school al deze dingen geleerd heb, hoewel ik niet direct een actieve herinnering aan alle onderdelen heb.

Zo bezien is dus het links rijden, dat door velen nogal als een ‘dingetje’ wordt gezien, eigenlijk een fluitje van een cent, ‘A whistle of a penny’.

Despite everything, I wish you a great shooting!
©TheoM
één moment...