Jagen in Frankrijk? Bitterballen van haas!

Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
Ze zitten er weer in!
De bitterballen, in de vriezer.
Binnenkort reizen we weer voor weken af naar de boerderij aan de voet van de Pyreneeën, waar wij al jaren voor oppas spelen. Beetje op de kippen, hond en katten passen en -als we zin hebben- een beetje klussen. “Maar dat klussen mag niet in werken ontaarden’, sprak ik ooit met de boer en boerin af. Je mag mij die weken dus gerust een Herenboer noemen.
En dan af en toe nog een klein jachtavontuur, het is leven als God in Frankrijk, hoewel ze het niet begrijpen hoor, die Fransen, Vivre comme Dieu en France. En dan die bitterballen, ik schreef er al eens over, onder andere in “Dolly Parton is boos”. Onze bitterballen, ze zijn inmiddels wereldberoemd, althans in dat kleine stukje Frankrijk. En effectief gebleken voor het krijgen van uitnodigingen om te komen jagen, zeker als je ook nog eens een kruik jenever meeneemt. En het is wat dat betreft precies zoals op een jacht in Nederland; terwijl ze hun handen uitsteken naar de geschenken zeggen ze: “Tu n'aurais pas du faire ça”, precies: ‘dat had je niet hoeven doen’.

Tijd om het recept, waarvoor wij ooit eens inspiratie opdeden in een krantenartikel, te delen en zo wellicht voor de eeuwigheid vast te leggen. 
Gedurende het seizoen verzamelen we de voorlopers van hazen en vandaag was het zover.
Nadat we het vlees ontdooid hadden gingen we aan de slag om er bitterballen van te maken.

Wij vinden ze erg lekker en het is een verrassende benutting van de voorlopers waarmee je anders toch wat minder mee kan doen.

Wat heb je nodig:
  • Per pond hazenpoulet
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 eetlepel olie
  • 1 laurierblad
  • 1 glas rode wijn
  • ½ liter vleesfond
  • zout en zwarte peper
  • 125 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 3 dl vleesbouillon
  • 2 eierdooiers
  • 2 eiwitten + paneermeel

Eerst maken we de hazenpeper.
Fruit de ui in de olie glazig.
Doe het vlees erbij en bak bruin.
Voeg de rode wijn toe en laat wat verdampen.
Laurierblad en vleesfond erbij en laten sudderen tot het zacht is.
(deksel op de pan)
Breng op smaak.

Nu de bitterballen.
Maak de bitterballenmix:
smelt de boter en roer de bloem erdoor.
Laat zachtjes en al roerend een paar minuten garen.
Giet de warme bouillon -beetje bij beetje- erbij en roer glad.
Roer de eierdooiers erdoor en meng met het vlees van de hazenpeper.

In een platte schaal laten opstijven in de koelkast.

Maak kleine balletjes
en haal eerst door de bloem,
dan door het losgeklopte eiwit,
en daarna door de paneermeel.
(voor een extra korstje kan je eiwit en paneermeel nog een keer herhalen)

Frituren op 180 graden.

In plaats van bitterballen kan je er natuurlijk ook kroketten van maken.

Het recept is van haas, maar dat kan je natuurlijk ook vervangen door ander wild of rundvlees.
En als je de hoeveelheid vlees aanpast, moet je natuurlijk de overige hoeveelheden ook naar rato aanpassen.
Invriezen is geen probleem.


©TheoM
één moment...