Jachtschotel

Gepubliceerd: , in Jachtverhalen
‘Van Schot tot Bord’ is al decennia mijn motto. Wat ik had geschoten nam ik mee naar huis en maakte ik zelf schoon. En mevrouwM is een keukenprinses, dat maakte vervolgens de cirkel rond.
We geven altijd veel wild weg, maar desondanks raakt de vriezer toch in de loop van een seizoen vol. En dit weekend zijn we bezig geweest om de vriezer wat te legen. Nog maar weer wat weggegeven en voor onszelf een reebout kortgemaakt.

En toen stond ik opeens met hertenpoulet in mijn hand. Het hert heb ik nog op een opname van de wildcamera staan, een knappe jongen was het. Maar ook afschotrijp, hetgeen geschiedde.



Zijn poelet hebben we gisteren verwerkt in een jachtschotel. Een jachtschotel dus met vlees van wild, dat lijkt logisch, maar is dat toch niet. Want in Nederland is, ander dan in de ons omringende landen, jachtschotel meestal een recept met rundvlees.

Een ‘deskundige’ zo las ik eens, beweerde dat het allemaal voortgekomen is uit luiheid. ‘Op koeien jagen kun je geen sport meer noemen’, schrijft Willibrord Schoonbrood. Kijk het maar eens na in zijn fantastische boek:
Van De Hond In De Pot, Tot De Kat Op Het Spek: 483 Jaar Jachtschotel In De Lage Landen.

Mijn keukenprinses kookt op de Surinaamse manier, dat wil zeggen vaak zonder recept, maar op gevoel. En zonder afgemeten hoeveelheden, maar gewoon wat meer of minder. Daar kan ik je dus niet verder mee op weg helpen.

Maar dit recept, zegt ze, komt aardig in haar buurt.

©TheoM

Jachtschotel recept


Ingrediënten:


600 gram hertenpoulet
200 gram gerookt spek, in blokjes
olijfolie
300 gram wortel in blokjes
2 sjalotten, gesnipperd
4 tenen knoflook, gehakt
1 el bloem
10 jeneverbessen, gekneusd
1 el koekkruiden
3,5 dl rode wijn
peper en zout
1 kg aardappelen, geschild
150 gram roomboter
1 ei
2 goudrenetten, geschild en in stukjes
1 dikke plak peperkoek

Bereiding

Verhit wat olie in een koekenpan.
Bak het poulet rondom bruin.
Doe het vlees daarna in een braadpan.
Bak ook spek, wortel en sjalot even aan in de koekenpan.
En doe het ook over in de braadpan.

Strooi er bloem over en roer goed door.
Doe de jeneverbes, laurier ,koekkruiden en rode wijn erbij.
Kruid met zout en peper.

Deksel erop en laat het zo'n 2 uur stoven in de oven, op 120 graden.

Kook intussen de aardappelen, giet af en stoom droog.
Doe er 75 gram boter bij en stamp tot een smeuïge puree.
Meng daarna de stukjes appel erdoor.

Haal de hertenstoof uit de oven.
Haal het laurierblad eruit en doe de peperkoek erbij.
Laat op een klein vuurtje nog even doorwarmen en roer goed.

Doe de hertenstoof in een ovenschaal en metsel de puree er bovenop.
Leg de rest van de boter in klontjes op de puree.
En bak de schotel 30 minuten op 220 graden

één moment...