Een (ziek) konijn uit het lijden verlossen

Gepubliceerd op , in Handmatige Selectie

Zieke dieren uit hun lijden verlossen is iets waar je als jager vroeger of later mee te maken krijgt. Of het nou een ziekte heeft, aangereden, aangeschoten of tijdens het fretteren gevangen is. In dit korte filmpje laat een Britse jager zien hoe je een konijn weidelijk en vakkundig verder lijden bespaart.


Nota bene: dit is geen filmpje voor tere zieltjes!

Een dier zien lijden is alles behalve prettig. Als jager heb je daar bovenop de weidelijke EN wettelijke plicht het dier lijden als gevolg van uitoefening van de jacht te besparen.
Je wilt deze onprettige klus dus vakkundig en weidelijk klaren. Ook als een vangschot niet kan of niet wenselijk is.

De jager in het filmpje laat met behulp van een dood konijn drie manieren zien waarop je dit kan doen. 
De eerste methode kun je gebruiken als het konijn opgerold in een net zit. Je pakt het met één hand in de nek en plaatst je andere hand onder zijn kin waarna waarna je het de nek breekt door de kop recht naar achteren te drukken. Dit is een discrete methode niet opvalt voor toeschouwers en dus handig wanneer het om een aangereden konijn gaat.

Bij de tweede methode til je het konijn op bij zijn achterpoten. Het zal zijn kop naar achteren en omhoog brengen waardoor je deze goed vast kan pakken en verder kan buigen. Vervolgens strek je het konijn waardoor het de nek breekt.

Als laatste is de meest bekende manier zien, een tik in de nek. Maar hij is hier uitdrukkelijk geen voorstander van omdat dit minder trefzeker is dan de eerste twee methoden. Daarom gebruikt hij het  hooguit bij jonge konijnen.

Update van de redactie:
Methode drie vereist een combinatie van training en mentaliteit om het in één keer goed te doen, er komt veel techniek bij kijken. Wees slim en oefen dat niet in de praktijk op een aangeschoten dier maar kies voor methode één of twee. De eerste twee methoden zijn ook toe te passen als je ze nog niet eerder gedaan hebt door de controle die je hierbij hebt over jouw eigen bewegingen.

Methode twee heb ik inmiddels zelf kunnen toepassen op een haas. Dit werkt erg goed. Je verlost het dier snel en effectief uit het leiden. Het is de minst heftige oplossing en daarmee het minst vervelend voor jezelf, omstanders en andere toeschouwers.
één moment...