Het effect van wolven op het landschap in Yellowstone park

Gepubliceerd op , in Handmatige Selectie
Een trofische cascade is een ecologisch proces wat begint aan de top van de voedselketen en letterlijk tot aan de bodem doorwerkt. Een mooi voorbeeld hiervan is de herintroductie van wolven in Yellowstone park in 1995, wat een gigantisch effect heeft gehad op het landschap.

Dit gigantische 'park' qua oppervlakte ongeveer gelijk aan een kwart van Nederland (!) had last van overbegrazing door herten. Al zo'n 70 jaar waren er geen natuurlijke vijanden meer en puur met de jacht door mensen was niet genoeg om de erosie te voorkomen.

Ondanks dat het een beperkt aantal wolven betrof bleek de herintroductie een groot effect op het gebied te hebben. Niet doordat ze de herten doden maar doordat ze het gedrag van de herten veranderden. Deze begonnen de plekken te vermijden waar ze kwetsbaar waren. Precies de plekken waar ze alle dekking opgegeten hadden. Hierdoor konden die gebieden herstellen met een gigantisch en positief positief effect op de biodiversiteit en het landschap.

Oostvaardersplassen

Helaas gaat dit principe niet op voor de Oostvaardersplassen. Dit zeer kleine gebied is nagenoeg helemaal kaal en door het hek er om heen kunnen de herten niet weg. Zoals hierboven gezegd gaat het niet om het aantal door de wolven gedode herten maar om de gedragsverandering van deze grote grazers iets waar in dit Nederlandse gebied geen mogelijkheid voor is.
één moment...