Kerstdiner deel 2: gemarineerde kerstgans van Gordon Ramsay

Gepubliceerd op , in Handmatige Selectie
Nu het verbod op verstoring van veerwild van tafel is komt de gans er op. Dit heerlijke hoofdgerecht past goed bij de kerst en is makkelijk te maken.

Ingrediënten:

  1. Een grote gans (5 kilo);
  2. Heldere honing.

Kruidenmengsel

  1. 2 citroenen;
  2. 1 sinaasappel;
  3. Eén eetlepel bergzout;
  4. Twee eetlepels Chinese vijfkruidenpoeder.
Rasp de limoenen en de sinaasappel
Plaats de schil, het zout  en de kruiden in een vijzel en meng het met de mortier.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.

Kerf de huid en het vet van de gans en let er op dat je niet te diep gaat. Als je het vlees kan zien heb je te diep gesneden. Kerf de hele gans in twee richtingen zodat je een ruitpatroon krijgt.

Masseer het kruidenmengsel in de gans zodat deze rondom helemaal goed ingewerkt is. Je kan de ruitvorm nu goed zien. Doe dit rustig een dag van te voren zodat het goed in kan trekken en het bespaard je tijd op eerste kerstdag.

Snij de sinaasappel in tweeën en stop beide helften in de gans. 

Stop de gans in de oven en plaats onder het rek een ovenschaal om het vet op te vangen. Per kilo heeft de (grote) gans ongeveer een kwartier nodig in de oven.

Na het eerste kwartier verlaag je de temperatuur naar 180 graden Celsius.

Een halfuur voordat de gans klaar is haal je de ovenschaal met het vet uit de oven en vang je het vet op. Dit is geweldig bakvet waarmee je andere gerechten een heerlijke diepe smaak geeft.

Bedruip de gans met de honing voor een tweede smaak niveau. 

Het geheim om de gans gelijkmatig te laten koken is ervoor te zorgen dat de poten en de borst gelijkmatig garen. De poten hebben langer nodig dus snij ze open.

Stop de gans terug in de oven voor het laatste half uur. 

Laat de gans 15 a 20 minuten afkoelen zodat het vlees loskomt van de botten. 

Snijden:

Maak het jezelf makkelijk en haal de onhandige delen er af. Haal de vleugels en de poten van de gans. Trek aan de poten totdat het gewricht vrijkomt en snij het af.
Zorg er altijd voor dat de gans voor jou werkt en niet andersom, dus hou de gans vast op een manier zodat je zelf makkelijk en veilig kan snijden. Snij redelijk dunne plakken van de gans en leg deze op de vleugels.

Pak de poten bij het poten en plaats deze met het pot omhoog op de snijplank. Snij omlaag om de dij er af te halen. Plaats de bout weer op tafel op dezelfde manier en snij langs het bot naar beneden om al het vlees er af te halen zodat je geen verlies hebt.
één moment...