NL Jaagt 19: Effectief doden van ziekgeschoten haarwild

Gepubliceerd op , in Handmatige Selectie
Na de aflevering over het nazoeken en afvangen van aangeschoten grofwild zijn we nu toe aan het effectief doden van ziekgeschoten haarwild. Hans Rosenberg geeft een zeer interessante en nuttige workshop in de schietbioscoop van Marcel van Seventer in Harderwijk.

De klap in de nek

Een aangeschoten haas heeft de neiging zich op te op te krullen en kan flink gillen. Een bijzonder onaangenaam geluid. Hoe dan ook is het zaak zo snel mogelijk het wild uit haar leiden te verlossen. Voor hazen en konijnen is de klap in de nek een goede oplossing:
Pak het haas bij de achtleropers en hou deze hoog zodat de voorlopers vrij van de grond hangen. Indien nodig trek je aan de voorlopers zodat het haas zich strekt. 
Hierna geef je een snelle en ferme tik met de snijkant van jouw hand in de nek van haas.

Bij de klap is het zaak om op de volgende dingen te letten

Sla met het palm gedeelte van de snijrand, niet met de pink;
Wees niet te voorzichtig, er is een beste klap nodig, te voorzichtig slaan verlengt het lijden van het haas.

Een uitstekend pluspunt van deze workshop is dat de deelnemers ook de kans krijgen te oefenen op een dode haas. Hierdoor leer je met weinig stress de handelingen correct uit te voeren zodat je beter voorbereid bent voor het echte werk.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn omstandigheden waarbij het zeer moeilijk is om een haas goed dood te schieten. Als een haas hobbelt, of nat is van bijvoorbeeld het oversteken van een sloot is deze veel minder ontvankelijk voor de schokwerking van het schot en zal dus sneller ziekgeschoten worden.
Idem voor de afstand, boven de 25 a 30 meter wordt de kans op ziekschieten al snel groot.
Zorg er altijd voor dat een haas op snelheid, binnen schot en droog is voordat je schiet of hou het schot er in.

Pekelen

Nazorg is net zo belangrijk als een goed schot, als het vlees kapot gaat heb je alles voor niets gedaan en is het dier voor niets gestorven. Zorg dus dat je haarwild altijd pekelt. 

(Overigens is het een goede traditie om als jongjager een vaatje zout mee te nemen voor de gastheer voor het pekelen)
één moment...