NL Jaagt 18: Effectief doden van ziekgeschoten grofwild en kleinwild

Gepubliceerd op , in Handmatige Selectie
Een dier ziekschieten is wel het laatste wat we willen maar het kan gebeuren en dan moet dier zo snel en effectief mogelijk uit haar leiden verlost worden. Marcel van Seventer gaf in zijn schietbioscoop te Harderwijk de workshop 'Het effectief doden van ziekgeschoten grofwild en kleinwild'. NL Jaagt was erbij en maakte dit interessante videoverslag. Bijna 40 minuten kijkplezier dus neem er rustig de tijd voor.

Risico's bij het afsteken

Bij weerbaar wild zoals wilde zwijnen  is dat niet zonder risico. Een bache bijt en keilers steken en snijden met hun wapens van onder naar boven. Hoe jonger het dier hoe onvoorspelbaarder het gedrag, ze kunnen zelfs tegen je opspringen en je hoger aanvallen dan je verwacht.

Veilig schieten

Een goed schot begint zoals alles met veiligheid. Een goede kogelvang is dan ook essentieel. Bomen zijn dit voor de duidelijkheid niet(!). Het lijkt een dichte dekking en het wild zal bij menesn in de nabijheid daar niet blijven maar een kogel draagt ver. Dit valt op in de winter wanneer je tussen de bomen door de lichten van verder gelegen huizen of auto's ziet.

Ziekschieten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, ook dit begint met een goed schot. Waar plaats je deze en wat zijn veel gemaakte fouten? Vooral bij moeilijkere schoten waarbij een kleine afwijking al genoeg is om te missen zorgen voor nazoeken op ziekgeschoten dieren. Een bladschot raakt de vitale delen en heeft de grootste foutmarge, een kleine afwijking is hier nog steeds snel en effectief dodelijk.

Je merkt het al, deze aflevering staat bomvol met uitstekende tips voor en na het schot. De meeste zaken zul je weten, en zelfs dan kan herhaling geen kwaad. Veel plezier met deze fantastische aflevering!
één moment...